Политолози: С димки и информационна война отблъскват избирателите

Няколко стари министри, няколко повишени от поста зам.-министър в министър и нови за политиката лица. На тази формула на управление спря доверието си номинираният за премиер Димитър Главчев. На консултациите при президента от ПП-ДБ поискаха промени в състава на кабинета „Главчев“. Времето за промени изтича днес.

„Главчев е в правото си да предложи състав на Министерски съвет. „Продължаваме промяната“ са в правото си да се сърдят или не. Това, че публично го призоваха и той не се съгласи, говори, че няма да има промяна. Имаха всичкото време на света да оправят състава на ЦИК и Изборния кодекс. Да ми кажеш, че през министъра на вътрешните работи ще налагаш изборите да са такива или не – няма го по света това. Винаги ще има изборни нарушения, те не са в компетенциите на министъра на вътрешните работи. Видяхме къде са манипулациите при машините и хартията. В цял свят го има това“, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на „България сутрин“.

свързани

Колегата ѝ Георги Киряков подчерта, че възможността Главчев да е служебен премиер е с участието на ПП-ДБ и затова нямат основание да критикуват листата му с министри. 

„Основното решение на партията, която претендира да управлява, е да привлече гласоподавателите. Аз не виждам партиите да се обръщат към избирателите. Това трябва да се прави, а не да се подхвърлят димки и да се създава среда на недоверие към изборния процес“, заяви Киряков и даде пример с Турция, където при висока избирателна активност никой не е претендирал след вота, че е бил купен или нечестен. 

По думите на доц. Буруджиева сме свидетели не на предизборна кампания, а на информационна война.

свързани

„В интернет се публикуват откровени лъжи в спотчета и клипчета. Голяма част от българите не само сме преживели, но и помним онези времена. „Борисов и лежал с Каримански в затвора в Чехия“ е така мешавица на дати и времена – всички помним битките между различните групировки, няма как да ги смесиш“, аргументира се политологът. 

Според нея само хора, ангажирани с отношение към политиката, биха се съгласили да станат служебни министри.

свързани

„Няма други експерти, които да се жертват като камикадзета за общото благо и после да се чудят какво да правят. Голяма част от министрите искат да продължат да работят, подхванали са някакви неща, които искат да довършат. Нормална е защитата на синдикатите в МВР – първата работа на министъра беше повишаване на заплатите на полицаите, битките с Асен Василев бяха за пари за оправяне на техните работни места“, посочи доц. Буруджиева пред Bulgaria ON AIR.

Политолозите са категорични, че само с висока избирателна активност може да се неутрализира купеният вот. 

свързани

„Купеният вот има тежест, когато избирателната активност е ниска. С тези действия на партиите избирателната активност ще бъде ниска. Публикуваните снимки са част от поредните избори с компроматни войни. После защо е вярна приказката „навързани като свински черва“ – защото всеки с всеки се е снимал и защо хората са гневни и не гласуват“, каза Георги Киряков. 

„Купеният вот в България е спаднал на 200-300 000 от общото тяло. Когато гласуват 3 млн. са 10%, но когато станат 4 млн. – нямат значение. Това не са местни избори, където се печели с малко гласове, говорим за 5-6-7 народни представители, които могат да влязат“, допълни доц. Буруджиева. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Одобрявате ли служебното правителство на Димитър Главчев?

Източник: Bgonair.bg