Политическият интерес на Радев е да няма служебен кабинет

Антон Кутев, бивш говорител на служебните правителства на Стефан Янев и Гълъб Донев каза, че президентът се стреми да даде максимална възможност на партиите, за да изработят всички механизми за съставяне на правителство.

Пред БНТ Кутев допълни, че съставянето на правителство става все по-трудно и президентът е наясно с това.

“Според мен президента нито ще бави, нито ще избързва, т.е. да не дава никакво основание за форсиране на процеса или за неговото протакане, да спази сроковете, така че да има максимална възможност за партиите да направят правителство”, каза още Кутев.

Той е на мнение, че президентът иска да има редовно правителство и поведението му показва именно това.

Нямам съмнение, че президента иска да има редовно правителство и цялото му поведение показва това. Допълни още, че политическият интерес на президента не е да има служебно правителство.

По отношение на външната ни политика и отказа на държавния глава да ни представи на срещата на върха на НАТО, Кутев поясни, че тази част от политиката ни зависи основно от Министерски съвет и така би трябвало да бъде по Конституция, т.е. има определени правомощия на президента, но основната част от тези ключови решения трябва да се взимат от МС.

За войната в Украйна – Кутев каза, че много българи взимат отношение.

„Убеден съм, че не са много българите, които биха искали да се намесва държавата в тази война по някакъв начин, включително и с доставка на оръжия. Надявам се, че всички хуманитарни ангажименти от страна на България към украинците и към украинския народ ще бъдат по възможност максимално изпълнени”.

По думите му, Украйна и Зеленски имат интерес да разширят конфликта и да въвлекат други държави в този конфликт, за да не са сами. Другите държави, в случая България, нямат интерес да бъдат въвлечени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg