Плагиат: „Проф.” Блага Благоева се вихри в УНСС с история на КПСС (СНИМКИ и ДОКУМЕНТИ) ЧАСТ I

Narod.bg осветлява поредния „професор” – плагиат в УНСС, с което университетът все повече прилича на пансион за измамници, отколкото на висше учебно заведение. Преди дни Университетът за национално и световно стопанство се похвали с нов професор – Блага Иванова Благоева от катедра „Политология”, за която от над десет години има данни, че научната ѝ кариера е белязана от сериозно плагиатство.

Благоева, която ще стане на 62 години на 24 октомври, е бивш ръководител на своята катедра и член на факултетния съвет на факултет „Международна икономика и политика”. Със своя глас тя решава атестациите и кариерното израстване на колеги, за които за разлика от нея няма данни нито за плагиатство нито за други нередни академични практики.

Родената в Долни чифлик плагиатка е завършила страшна специалност – история на Комунистическата партия на Съветския съюз (КПСС) и става доктор (кандидат на науките) в Москва в МГУ им. М. В. Ломоносова.

Преди години покойната проф. Мария Чавдарова разкрива плагиатството на московската възпитаничка, кръстена на Димитър Благоев (Дядото), и прави информацията публична, заради което е пенсионирана предсрочно, а по-късно почива вследствие на преживения стрес. Така УНСС пропъжда уважаван професор и се подсигурява с пореден плагиат в преподавателския си състав.

Около академичното развитие на Благоева има и редица други съмнителни факти. Според НАЦИД докторската ѝ дисертация (кандидат на науките) е на тема „Политическата култура в условията на демокрация”. Със сходно заглавие е и доцентската ѝ монография: „Българската политическа култура: традиции и съвременност” от 2004 г.

Благоева хитро изчаква да се позабрави скандала с плагиатството ѝ, изнесено от проф. Чавдарова и други учени в нейната област, и кандидатства за професор, когато вече е сигурна, че с покойната проф. Чавдарова е погребано и нейното плагиатство.

Благоева е близка приятелка на скандално известната проф. Даниела Кох-Кожухарова, за която Narod.bg вече писа, че прокуратурата я е изловила, че е изпитала на държавен изпит студент, докато той се е намирал извън София, както се твърди срещу приятната сума от 1500 лв. и че и професурата ѝ е незаконна.

Двете са толкова близки, че Благоева дори наследява от Кох-Кожухарова неин бивш подчинен за интимна тръпка.

Благодарение на двете оправният любовник продължава да работи в УНСС и след пенсия като гост-преподавател и получава и заплата, и пенсия, независимо, че не е доктор и единствената му заслуга към университета е, че прави щастливи застаряващи професорки със съмнителни професионални качества. Благоева открито демонстрира връзката им в профила си във фейсбук, което ще е тема на отделна публикация.

Публикуваме и кратък сравнителен анализ на плагиатството на Блага Благоева, преписвала от Рада Кършакова от Русенския университет.

Очаквайте ЧАСТ II на скандала с поредната преписвачка в УНСС