„Пирогов“ прилага нов подход за лечение на деца с рефлукс


"Пирогов" прилага нов подход за лечение на деца с рефлукс

Снимка: Пирогов

Екипът на Клиника по детска хирургия в болница „Пирогов“ извърши първото нехирургично лечение на дете с гастроезофагеална рефлуксна болест в България. За първи път както в страната, така и в целия регион на Балканите, пироговската детска хирургия внедри златния стандарт при диагностиката на това заболяване и щадящ подход за излекуване на малките пациенти с апарат Stretta.

„Лечението с иновативния метод отнема само един астрономически час“, обяснява детският хирург д-р Николай Картулев. Той заедно с д-р Деница Кофинова (педиатър и детски гастроентеролог) и медицинска сестра Жулиета Ярева извършват щадящата интервенция в университетската болница „Пирогов“ на 12-годишен пациент.

Оплакванията на детето са от осем години. До момента то не се повлиява от консервативното лечение на рефлуксна болест и неколкократно претърпява хирургични намеси въпреки непрекъсната медикаментозна терапия. Детето е изписано с подобрение. Предстоят контролни прегледи за проследяване на състоянието на пациента, съобщиха от клиниката.

„Ежегодно в Детска хирургия – Пирогов консултираме стотици деца с изявени храносмилателни проблеми. Медикаментозното лечение при тях често е продължително и не винаги резултатът е положителен за всеки от пациентите. Симптомите на гастроезофагеален рефлукс и развиващите се усложнения оказват негативно въздействие върху ежедневието на децата включително на психологическо ниво, което не бива да подценяваме“, отбеляза проф. д-р Христо Шивачев, ръководител на Клиниката по детска хирургия.

Новият подход за лечението на рефлукс при малките пациенти, чиито медицински показатели налагат операция, доказано дава висок процент на успеваемост.

Гастроезофагеалната рефлуксна болест се характеризира с връщане на храна от стомаха към хранопровода. В резултат на незрялата храносмилателна система при новородените, рефлуксът често се среща в кърмаческа възраст. За болест се говори, когато става дума за големи количества храна, нарушава се физическото развитие на детето или се развиват респираторни усложнения като нощна кашлица, астма, рецидивиращи пневмонии, хроничен синузит и други.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg