Пирински: Партиите губят разбиране за основното – трябва им доверието на гражданите

„Общият проблем е, че е много сериозно е скъсана връзката между партиите и гражданите. Стана така, че гражданите престанаха да чувстват, че институциите, които избират, са техни истински представители, а са представители на някакви други интереси, които са формирали техните кандидатски листи, които са заредили с определени интереси техните парламентарни групи“, заяви бившият председател на Народното събрание Георги Пирински в „Денят ON AIR“.

Според него има тежко разминаване между големите предизборни прокламации и поведението във властта, което е всичко друго, но не и изпълнение на тези намерения.

„В момента наблюдаваме едно усилие на отделните партии по някакъв начин да покажат, че те имат и намерението, и умението да предложат друго развитие от тук нататък. И тук е проблемът. Това израждане на политическото представителство в безкомпромисно противоборство между отделните партии и вътрешно разпадане на тяхната хомогенност“, добави Пирински пред Bulgaria ON AIR.

По думите му партиите губят разбиране за основното – че каквото искат да направят, трябва да спечелят доверието на гражданите.

„Претенцията, която прозвуча от г-н Пеевски, че едва ли не може да решава въпросите на страната със замах е всичко друго, но не и позицията на отговорен политик, който търси максимално широко доверие за една или друга политика. Трябва да има една достатъчно широка част от обществото, която наистина е убедена, че това, което предлага дадена партия или политика, е това, което всъщност е нужно на хората“, коментира гостът.

Конституционният съд е поставен пред сериозно предизвикателство, смята Пирински.

„Тези така наречени промени, които бяха наложени по един недопустим начин миналата година, наистина поставят въпроса за конституционността на този кръг промени. Трудно е за Конституционния съд да намери онова решение, което да разреши тази объркана и блокираща развитието на страната ситуация“, посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg