Петков видя пиратка на ГЕРБ и ДПС, Василев увери: Няма дупка в бюджета

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват, каза в Стара Загора съпредседателят на “Продължаваме промяната – Демократична България” Асен Василев в отговор на въпрос дали има опасност дупката в бюджета да се увеличи след подпомагането на фермери, земеделци и миньори.

“Това, което оставихме на служебния кабинет, е изпълнение на данъците точно както са по план график, разходите бяха по-ниски, знаете, че в бюджета има излишък в края на март. Тези допълнителни разходи, които се правят, по принцип трябва да могат да бъдат направени или на база резерв в бюджета, или на база намаление на други разходи, това са единствените два източника за правене на допълнителни разходи”, обясни Василев. По думите му единствените пера, които могат да се намалят, са пера в капиталовата програма.

Доколкото виждам, в момента се подготвя решение за подпомагане с допълнителни средства, които не са в рамките на Министерството на земеделието и трябва да се види откъде те ще бъдат взети, коментира още той.

Подпомагането с 250 млн. лв. годишно на държавните „Мини Марица-изток“ с решение на Народното събрание вероятно няма да бъде одобрено от Европейската комисия, тъй като ще се приеме като непозволена държавна помощ, заяви от своя страна Кирил Петков.

Гласуваните от Народното събрание средства като помощ на мините за рекултивация на терени няма да е достатъчна за финансовото укрепване на държавното дружество, коментира Петков. По думите му това е „поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС предизборно“.

„Преди всички избори идват едни хора и опитват да залъгват миньорите и хората от региона, ние действаме за реални неща, които действително могат да се случат. Това е поредната пиратка, която се хвърля от ГЕРБ и ДПС с една единствена задача да кажа- ето ние се грижим. Въпросът е да подлъжат хората преди изборите. Те много добре знаят за нотификацията на Европейската комисия. Ние действаме принципно, няма да правим неща, които не могат да се изпълнят и това е единственият начин да движим напред. В противен случай хората непрекъснато ще се разочароват, независимо колко избори има“, каза Петков.

„Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън това, което е гласувано в парламента, тогава въпросът е към служебния финансов министър кои пера се намаляват“, каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Асен Василев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg