Петимата българи, задържани за шпионаж в Англия, пледираха „невинни“

Петима българи, обвинени, че са част от руска шпионска мрежа, действаща във Великобритания по указание на укриващия се изпълнителен директор на Wirecard Ян Марсалек, пледираха „невинни“ пред лондонски съд „Олд Бейли“ по обвинение в заговор за шпионаж, съобщи Ройтерс.

46-годишният Орлин Русев, 42-годишният Бисер Джамбазов, 32-годишната Катрин Иванова, 32-годишният Иван Стоянов и 29-годишната Ваня Габерова са обвинени в заговор за получаване, събиране или предаване на информация, която би могла да бъде полезна „за цел, накърняваща сигурността и интересите на държавата“, в периода между август 2020 г. и февруари 2023 г.

Русев, Иванова и Джамбазов отхвърлиха и второто обвинение за притежание на 18 фалшиви документа. Те включват български, британски, френски, хърватски, чешки, гръцки, италиански и словенски паспорти, испанска лична карта и чешка шофьорска книжка.

Още по темата

13 окт 2023 12:13

39

38-годишният Тихомир Иванчев, шестият българин, който също е обвинен в шпионаж, беше официално включен към делото, но не даде показания.

На предишното изслушване британските прокурори заявиха, че обвиняемите са били част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдение и враждебни действия в полза на Русия срещу конкретни цели, включително за потенциални отвличания.

За дома на Русев се твърди, че е предполагаемият оперативен център на групата във Великобритания. Мрежата е получавала задачи от лице, идентифицирано като Ян Марсалек.

Марсалек, бивш главен оперативен директор на фалиралата компания за разплащания Wirecard, не е обвинен в никакво престъпление във Великобритания, но е посочен като съучастник в обвинителния акт. Той е издирван от германската полиция заради предполагаема измама и понастоящем местонахождението му е неизвестно.

Следващото заседание ще се проведе на 16 май, а обвиняемите ще бъдат изправени пред съда през месец октомври. /БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *