Пенсиониране на 65? Мисия невъзможна

Пенсионирането на 65-годишна възраст няма да е възможно за повечето хора. Това посочва главният изпълнителен директор Лари Финк на компанията за управление на инвестиции BlackRock. Компанията управлява активи за над 10 трилиона долара и затова изявленията на Лари Финк се следят от инвеститорите и правителствата по целия свят.

Хората живеят все по-дълго, а ежедневието става все по-скъпо. Затова може би е време да преосмислите надеждите си кога ще напуснете работа, пише BBC. Да се отдадат на заслужена почивка при навършване на 65 години е целта на много работници по света. Но идеята да се оттеглите от работната сила в средата на 60-те си години вече не изглежда реалистична или дори разумна за много хора, пише „Труд“.

Неотдавна BlackRock публикува годишното си писмо до инвеститорите на компанията. Главният є изпълнителен директор Лари Финк отправи предупреждение към работниците, които се надяват да се пенсионират – удобно и финансово осигурени, през 60-те си години. Тъй като продължителността на живота в световен мащаб расте, мрежите за социална сигурност се разпадат и разходите за живот нарастват, Финк предупреди, че пенсионирането на 65-годишна възраст няма да е възможно за много, дори за повечето хора. “Пенсионирането е много по-трудно, отколкото беше преди 30 години”, пише Финк, цитиран от BBC. “И това ще бъде много по-трудно след 30 години”, допълва той.

От 2000 г. до 2019 г. очакваната продължителност на живота в света се е увеличила от 67 години на 73 години. До 2050 г. ООН очаква един на всеки шест души по света да бъде над 65 години. Тъй като населението застарява, много страни скоро ще достигнат точка, в която повече хора напускат работната сила, отколкото влизат в нея. В Обединеното кралство тази точка може да бъде достигната до 2029 г., в Бразилия до 2035 г., в Индия до 2048 г., а в САЩ до 2053 г. В България това вече е факт и повече хора излизат в пенсия от тези, които започват първата си работа.

“Очакваната продължителност на живота продължава да се увеличава от средата на 1850 г. в Обединеното кралство”, казва Ребека Сиър, професор по население и здраве в Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина. “Но възрастта за пенсиониране не се е променила много”, допълва тя.

Не само, че целевата възраст за пенсиониране не се е променила в крак със съвременните обстоятелства, но е “неясно защо средата на 60-те години е станала толкова основна възраст за пенсиониране”, казва Гал Ветщайн, старши икономист в Центъра за изследване на пенсионирането в Бостънския колеж.

В средата на 20-ти век, когато много от пенсионните системи по света бяха приети, продължителността на живота беше значително по-кратка. В Обединеното кралство например тя беше приблизително 66 години за мъжете и 71 години за жените. “При този случай гражданите на Великобритания биха прекарали само 8% или 10% от живота си на пенсия”, казва Крис Пари, главен преподавател по финанси в Кардифския университет Метрополитън. Сега обаче “животът ни става по-дълъг, ние сме по-здрави и по-дълго в късна средна възраст”, отбелязва той. “Сега има много хора в началото и средата на 80-те, които са здрави и се радват на много активен живот – както физически, така и психически”, допълва той.

Държавните пенсионни системи не са съобразени със съвременните обстоятелства. И докато някои хора допълват държавните си пенсии с инвестиционни инструменти, предназначени за пенсионни спестявания, много бивши работници нямат достатъчно или нямат никакви лични спестявания, на които да разчитат. А заради инфлацията и покачващите се разходи за живот, натрупаните спестявания губят своята стойност.

Всичко това налага много работници по целия свят да останат на работа след 65 години, за да генерират достатъчно спестявания, за да се пенсионират. За Финк от BlackRock отговорът на проблема включва по-агресивно инвестиране, като се започне от по-млада възраст и се работи след 65-годишна възраст. Някои правителства вече признават 65-годишната възраст като остаряла цел. Пенсионната възраст в Обединеното кралство вече е предвидено да се повиши от 66 години на 67 години между май 2026 г. и март 2028 г., а след 2044 г. може да нарасне до 68 години.

Някои експерти, включително Крис Пари, смятат че пенсионирането през 60-те вече е повече мечта, отколкото реалност. Когато става дума за пенсиониране, “мисля, че 75 са новите 65”, казва той.

В България възрастта за пенсия нараства ежегодно – искат 62 години и 2 месеца за жените

Възрастта за пенсионирате и необходимият осигурителен стаж в България нарастват всяка година. През тази година в пенсия могат да излязат жените, навършили 62 години и 2 месеца и имат трудов стаж от 36 години и 6 месеца, както и мъжете, навършили 64 години и 7 месеца със трудов стаж от 39 години и 6 месеца.

През следващите години възрастта за пенсиониране на жените ще нараства с по два месеца, а на мъжете с по един месец, така че през 2029 г. жените ще се пенсионират при навършване на 63 години и 37 години стаж, а мъжете при навършване на 65 години и 40 години стаж. След това възрастта за получаване на пенсия на жените ще продължи на нараства с по три месеца всяка година, докато през 2037 г. възрастта за пенсиониране и за жените, и за мъжете достигне 65 години. Но това няма да е краят на повишението на възрастта за пенсиониране.

В Кодекса за социално осигуряване е вече е записано, че след 2037 г. възрастта за получаване на пенсия се обвързва с нарастване на средната продължителност на живота. Отсега е ясно, че днешните младежи и хора на средна възраст едва ли ще могат да се пенсионират при навършване на 65 години.

Продължителността на живота в България е най-кратка

Българите, навършили 65 години, могат да очакват празника и за своя 80-и рожден ден. От европейската статистическа служба Евростат публикуваха данни не само за средната продължителност на живота при раждане, а и колко е очакваната продължителност на живота на хората на 65 години.

В България е най-ниската очаквана продължителност на живота на хората на възраст 65 години. На тях им остават средно 15,4 години години живот, показват данните на Евростат. По този показател най-добре са във Франция и Испания, където остават средно 21,3 г. живот за хората на 65 години.

При жените най-висока е продължителността на живота на 65-годишните в Испания (още 23,2 години), а най-ниската в България (още 17,3 години), докато при мъжете най-висока е в Швеция и Люксембург (и двете по още 19,6 години), а най-ниска е в България (още 13,2 години).

Оказва се, че в България след като навършат 65 години жените имат средно четири години повече живот от мъжете. Любопитно е, че през 2022 г., след като отмина ковид пандемията, очакваната продължителност на живота на хората на 65 г. в България е нараснала най-много спрямо жителите на останалите страни от ЕС – с 1,8 години за жените и 1,6 години за мъжете. Въпреки това оставаме на последно място в ЕС по дълъг живот.

Това означава, че българите най-кратко време могат да се радват на пенсиите си, ако се пенсионират на една и съща възраст като жителите на останалите страни от ЕС. Във Франция беше решено възрастта на пенсиониране постепенно да нарасне до 64 години, което беше съпроводено с масови улични протести. А очакваната продължителност на живота във Франция е по-голяма, отколкото в България. За французин, навършил 65 години, очакванията са да живее още 21,3 години – 23 години за жените и 19,2 години за мъжете.

Средно за страните от ЕС за хората на 65 години остават средно още 19,5 години живот – 21,1 години за жените и 17,7 години за мъжете. Това означава, че мъжете, които сега са на 65 г., може да отпразнуват и своя 82-ри рожден ден, а жените да отпразнуват и навършването на 86 г.

Жените, които през настоящата година навършат 62 години и вземат първата си пенсия, ще я получават средно 19,7 години, показват данните на Евростат. А мъжете, които тази година навършат 64 години и се пенсионират, ще могат да се радват на пенсията си 13,8 години. В България продължителността на живота на мъжете е по-кратка отколкото на жените, но въпреки това в момента изискваната възраст за пенсиониране на мъжете е по-висока от тази за жените.

Много хора внасят социални осигуровки и въобще не успяват да получат пенсия, защото си отиват от този свят доста по-млади. Затова очакваната средна продължителност на живот при раждане е по-малка отколкото за тези, които вече са станали на 65 години. Но и по този показател страната ни е на последно място в ЕС.

В България очакваната продължителност на живота при раждане е едва 74,2 години, показват данните на Евростат. За жените очакваната продължителност на живота е 77,9 години, а за мъжете е 70,6 години. От страните от ЕС най-близо до нас са Латвия със средно 74,5 години живот и Румъния със 75,1 години.

Очакваната продължителност на живота при раждане в ЕС е средно 80,6 години – 83,3 години за жените и 77,9 години за мъжете. Като цяло между 2002 г. и 2019 г. очакваната продължителност на живота в ЕС се е увеличила с 3,7 години, от 77,6 на 81,3 години. С избухването на пандемията от COVID-19 очакваната продължителност на живота в ЕС намаля до 80,4 през 2020 г. През 2021 г. очакваната продължителност на живота при раждане допълнително намаля до 80,1 години. През 2022 г., за първи път след избухването на пандемията има увеличение на очакваната продължителност на живота до 80,6 години, но все още сме под нивото от последната година преди пандемията.