Патриарх Неофит бе обединител, ще има ли борба за власт след него?

„Патриарх Неофит беше дошъл точно навреме, за да обедини църквата след разделението, което съществуваше сред висшия клир. Очаквам да има баланс между силната ръка на новия патриарх и благостта на  блаженопочившия патриарх Неофит. Ако това стане, ще бъде добре“, заяви историкът проф. Христо Матанов в извънредното студио на Bulgaria ON AIR, посветено на изпращането на българския патриарх Неофит в последния му земен път.

Журналистът Чавдар Стефанов описа патриарх Неофит като „човека, внесъл спокойствие в църковните среди, спокойствие и сред значителна част от хората“.

„Тежки изпитания имаше през последните години. В църковните среди спорове се водят десетилетия за нищо, а има и такива, които траят хилядолетия, а светът е много динамичен.  Не мисля, че всичко което можеше да направи БПЦ, патриархът, висшият клир, е направено, можеше да бъде взета много по-ясна позиция, имаше колебание насам-натам“, посочи Стефанов.

Той допълни, че Неофит е подготвян от патриарх Максим за негов наследник.

Проф. Христо Матанов заяви, че малцина знаят кой реално е ръководил църквата във времето, когато патриарх Неофит беше болен.

„9 души от Светия Синод имат право да кандидатстват за този пост, някои от старите са кандидатствали за патриаршеското було още с патриарх Неофит. Подмолно се води борба за власт, някои вярват в колективния разум на Светия Синод, аз не“, каза историкът.

Чавдар Стефанов допълни, че в борбата за патриаршеския стол се включва и Русия, тъй като влиянието е огромно, а и значителна част от висшия клир е специализирал в Русия.

„Разколът в православието е очевиден. Руският патриарх не е поканен, той има извинение да не е поканен, води опело за сръбския епископ, който беше представител в подворието на сръбската църква в Москва. От друга страна беше обявено, че патриарх Вартоломей ще води опелото, те с Кирил не се понасят от поне 2-3 г.“, каза още журналистът.

Историкът проф. Христо Матанов от своя страна коментира, че през 90-те години политическата намеса при избора на патриарх е била очевидна: „Сега всичко е по телефона – с обаждания, подмолни неща. Тези политици, които искат техен човек да оглави църквата, си мислят, че може да е проводник на политически интереси“.

Вижте видеото с целия разговор

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg