Патентното ведомство: Действахме според закона за регистрацията на „Трети март“


Патентното ведомство: Действахме според закона за регистрацията на "Трети март"

Снимка: Патентно ведомство на Р България

„В целия процес по регистрацията на марките „Трети март“ Патентно ведомство на Р България се е придържало стриктно към законово установените срокове и процедури.  

Действащият от 2019 г. Закон за марките и географските означения (за разлика от предходния) е категоричен и в него експертизата по същество не предвижда разглеждане на целта на регистрацията на марка, така както е било предвидено по предходните закони“.

Още по темата

2 фев 2024 12:58

42

Това се чете в позиция право на отговор на Патентното ведомство, изпратено до редакцията на Dnes.bg.

„Отказ имаме законово основание да постановим само и единствено в случаите, посочени в чл.11 от Закона за марките и географските означения, но „Трети март“ не попада в нито една от неговите хипотези. Затова заявките подадени на 04.08.2023 са придвижени за публикуване в Официалния бюлетин на Патентно ведомство, чиято публикация е извършена на 31.08.2023 г. в бр.№08.2, който е публично достъпен и всяко лице от датата на публикацията в законово установения срок от 3 месеца може да възрази срещу регистрацията на марката. Законово установеният срок за възражения по заявките е изтекъл на 30.11.2023 г., като след него започва да тече 7 дневен срок, в който Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация. Патентно ведомство излиза с решения за регистрация на 05.12.2023 г., от което е видно, че цялата процедура е била проведена по законово установения срок.

Контролът върху дейността на Патентно ведомство в съответната процедура е възложен на обществото. И това е най-висшата демократична форма за контрол. В срок от 3 месеца всеки български гражданин е имал възможност да възрази срещу регистрацията на марките „Трети март“. В рамките на три месеца, няма постъпило нито едно възражение. Ако такова беше направено, процедурата по регистрацията щеше да бъде спряна. Тази процедура е предвидена именно, за да бъде защитен обществения интерес, когато дадено физическо или юридическо лице с действията си би могло да го застраши.

Законът е категоричен – ако по време на този 3 месечен период няма възражения, в срок до 7 дни Патентно ведомство трябва да излезе с решение за регистрация на марката.

Режимът на регистрация на търговски марки е публично известен. Всяка стъпка от него и всеки срок са ясно упоменати и синхронизирани с европейското законодателство. Ангажимент на председателя на Патентно ведомство на Р България е стриктното им прилагане. В процеса по регистрация на марките „Трети март“ Ведомството е действало изцяло законосъобразно.

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *