Очи в очи: Разпитват Георги Димов за ОПГ-то на Паскал и играта на Асен Василев

Новият директор на Агенция „Митници“ Георги Димов е на изслушане в парламентарната анкетна комисия, която проверява за корупция в митниците и за „евентуалната роля на Асен Василев“.

Димов бе назначен от служебния министър на финансите Людмила Петкова в първия ѝ ден на поста. Той зае мястото на арестуваната Петя Банкова. Допреди това той беше заместник на изпълнителния директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов.

От изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев във вторник (16 април) се разбра, че арестуваните баща и син Марин и Стефан Димитрови са ръководели престъпна група за контрабанда. Те са имали влияние в митниците и са давали „дарове“ на бившия ръководител на агенцията на паркинга на парламента.

От първи август 2023 година до 31 март 2024 в Агенция „Митници“ са съставени 5312 акта за административни нарушения и са инициирани 228 досъдебни производства.

От тези досъдебни производства 123 са за контрабанда, съобщи в парламента Цецка Дочева, директор на дирекция „Митническо разузнаване и разследване в агенция „Митници“. Тя участва в изслушване на Временна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и ролята на Асен Василев в тях.

На въпрос на народен представител Цецка Дочева посочи, че не е получавала никаква информация и данни за баща и син Димитрови. „Лично аз чух за тях след действията на специализираните органи“, добави тя.

Народният представител Константин Бачийски попита за колко от разместените 88 служители на агенцията има данни, че са корумпирани или са свързани с контрабанда. Бачийски попита и дали десетимата служители на Агенция „Митници“, на които направени обиски, са сред тези, които са преместени, както и колко хора са понижени или повишени сред тези 88 души.

Справка за разместванията е готова на 80 процента и в понеделник може да бъде изпратена, съобщи директорът на агенцията Георги Димов.

Запитан за ефективността от сливането на НАП и Агенция „Митници“, митничар №1 Георги Димов посочи, че при внимателен преглед и анализ това ще е успешен модел, който може да доведе до увеличение на приходите в хазната с между 5 и 8 процента, съобщи БТА.