ОФИЦИАЛНО: Канал за дрога през офисите на ПП депутата Настимир Ананиев

Във връзка с множество журналистически запитвания за извършвани претърсвания и изземвания в офиси в гр. София, Софийска градска прокуратура /СГП/ предоставя следната информация:

СГП изпълнява Европейска заповед за разследване /ЕЗР/, издадена от съдия-следовател на първата инстанция в гр. Антверпен, Кралство Белгия, във връзка с разследване за организирана престъпна група, незаконен трафик на упойващи средства и психотропни вещества, изпиране на приходи, придобити от престъпление с участието на белгийски физически и юридически лица и български юридически лица.

В тази връзка СГП е поискала разрешение от Софийски градски съд /СГС/ за извършване на претърсване и изземване на адреси на територията на гр. София – в офиси на ПП депутата Настимир Ананиев. На основание издадена ЕЗР от Кралство Белгия съдът е разрешил извършването на процесуалните действия, в чиято реализация участват и органите на МВР.

Справка на БНТ в Търговския регистър показва, че Настимир Ананиев е собственик на две компании – „Анимекс“ и „Слийв Блум“. Адресът на двете дружества е бул. „Александър Стамболийски“ 84. Първата компания се занимава с широк спектър от търговска дейност, а втората със счетоводство. Управители на дружествата са бащата на депутата от ПП-ДБ – Анани Ананиев и съпругата му Петя Ананиева.

Освен собственик Настимир Ананиев е съдружник в дружеството „Келтик Дриймс“, което се занимава с недвижими имоти. Партньорите му тази фирма са ирландски граждани.

Преди да стане депутат, Ананиев е бил управител на 13 компании, според Търговския регистър. Повечето фирми, в които е бил управител, сега се управляват от Петя Ананиева. Те имат различна дейност като се започне от търговия с хранителни стоки и се стигне до издателска и рекламна дейност, управление на недвижими имоти и други. Повечето адреси на фирмите са в центъра на София.

Ананиев е бил управител и на фирма „Борис Рикрутмънт“, в която е имал дял. Тя се намира на ул. „Петър Парчевич“ и е прехвърлена в последствие на белгийски гражданин.

В две дружества Настимир Ананиев е бил член на съвета на директорите. Това са компаниите „Сас Холдингс груп“, която се занимава с придобиване, управление, оценка и продажба на участия в български и чуждестранни дружества.

Също така е бил член на съвета на директорите на компанията „Нефтогазсервиз“ заедно с руски граждани. В момента те са в съвета на директорите. Дружеството се занимава с разработване на стандарти в сферата на индустриалната сигурност, обучения и други.