ОФЕРТИ: US фирми посягат към „Лукойл Нефтохим”

Няколко американски фирми са изпратили свои хора в София с оферти за купуването на „Лукойл”. Бомбата хвърли US посланикът Кенет Мъртън пред бТВ.

Основният акционер на „Лукойл Нефтохим Бургас“ е руската компания Litasco, регистрирана в Швейцария, припомня Narod.bg.

Все още САЩ анализират ефекта от санкциите „Магнитски“ в България, каза в предаването „120 минути“ посланикът на САЩ в България. Той не каза важната информация – дали санкционният списък за българи ще се разшири.

Според него „през последната близо година българският парламент прие закони, насочени към съдебната реформа, предприемайки стъпки в борбата с корупцията“.

САЩ не се намесват във вътрешната политика, работим с тези, които са на власт, които са избрани, подчерта Мъртън. Според него всяка власт трябва да търси решенията в диалог с партньорите си, т.е. изпълнителната власт в България е редно да разговаря с представителите на партньорите си.

На въпрос дали политиците от управляващото мнозинство търсят съвет от посолството, Мъртън коментира: „Това е тяхно задължение. Необходимо е да седнат със своите партньори и да търсят решение на проблемите“.

От това, което съм видял през тази година тук, българската политическа класа разбира, че е направила избора да е част от НАТО и това е в полза на българите. Така се възползват от чадъра за сигурност на НАТО – независимо от случващото се в дадена страна, хората осъзнават, че НАТО е от реална полза за държавата, добави дипломатът.

Реклама

Важно е да се помни, че корупцията съществува във всяка страна, включително в моята, в други европейски страни. Важно е да има закони, които да намират виновните и да гарантират наказания. В последните месеци българският парламент предприе стъпки за борбата в корупцията, и за реформата в съдебната система. Горди сме от свършената работа с различни НПО, за да се повиши осведомеността по темата в последните години, допълни Мъртън.

Всички демократични страни са изправени пред предизвикателства пред спазването на правилата. Като останалите държави България също търси начин да се справи най-добре с това – във всяко общество винаги се говори, че някои хора не ги засягат толкова правилата, както пише на хартия. Затова ние като общество правим избори и решаваме какви да са правилата чрез тях, за да има справедливост за всички, каза Мъртън.

Важно е българите да имат доверие в политическата си система, в политическите лидери и съдебната система, важно е и да се знае, че законите, които се гласуват в ЕС, се транспонират тук, заяви още посланикът на САЩ в България.

Санкциите срещу Русия са ефективни, постоянно обсъждаме как да ги направим дори по-ефективни, тъй като Русия постоянно търси начини да ги заобиколи. Но ние постоянно търсим нови начини за запълване на пропуските и за това да направим санкциите по-болезнени, обясни посланикът.

САЩ и други страни имат много по-ограничено влияние в Русия, и разговорите с хора, които не подкрепят правителството, е сведена до минимум. Скърбим за Навални, но смъртта му се дължи на Путин, на политика и режима, който е установен в страната. Никой не трябва да умира в затвора, докато излежава присъда, и правителството в Русия толерира това, каза Мъртън.

България свърши много добра работа в намаляването на зависимостта си от Русия. „Уестингхаус“ ще строи централа тук – това е отлична стъпка към енергийната независимост.

По отношение на „Лукойл“ има няколко американски фирми, които са били в София, но не съм в позиция да кажа колко сериозно се стремят да купят рафинерията, обясни посланикът.

България е чудесна страна, повечето от посланиците преди мен са били във възторг от страната ви и това е било любимото им назначение, завърши Мъртън.