„От другата страна“: Журналист показва във филм ужаса на войната

Как изглежда войната от двете страни на фронта – това ни показва журналистът Мартин Георгиев в документалния филм „От другата страна“.

„Още в първите дни на войната бях командирован в Украйна – в Одеса, в Николаев, в Киев. Имах три ходения там. Когато една вечер бяхме под бомбите в Николаев, си говорим с колегата оператор какво има оттатък. Той каза, че няма как да отидем, вече сме вражеска страна, лице на Запада“, разказа Георгиев в студиото на „България сутрин“.

По думите му в продължение на година институциите са го отхвърляли.

„Точно преди една година започнах да пиша по Telegram каналите. Техните блогъри са голяма сила, владеят стотици хиляди аудитория. Свързах се с един блогър, когото гръмнаха в кафе в Санкт Петербург. Свързах се с негови хора, те пратиха покана, с която да се извади виза и акредитация“, сподели още журналистът пред Bulgaria ON AIR.

След като визата е готова, идва страхът и дискусиите дали да отиде и дали ще се върне: „90% от колегите казаха, че това е уникален шанс“, споделя Георгиев.

Той казва, че в Русия е приет резервирано.

„Първата вечер, когато в хотела в Москва ме посрещна тяхната организация, започнах да питам. Сложиха бариера и спряха да отговарят. Като се прибрах в стаята вече беше влизано, компютърът беше отворен. Приел съм тази игра. И от двете страни беше най-ужасната гледка – и от украинска, и от руска страна, бусовете с „Груз 200″ – кодът за труповете. Тръгнахме за Донецк“, каза още гостът.

Пред него през цялото време е стояло какво да задава като въпроси, това обобщава и в глава от документалния филм.

„Защо започна всичко и как ще свърши всичко – отговорите са във филма, кино „Одеон“ тази вечер. Всичко, което ще видят зрителите, е дело на режисьорския поглед на режисьора Николай Русакиев. Тези хора, които ме поканиха там, се оказаха, че са блогърите на „Вагнер“, обобщи журналистът.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg