Откриха над 1 млн. лв. в дома на общинаря Сали Табаков


Откриха над 1 млн. лв. в дома на общинаря Сали Табаков

Снимка БГНЕС, архив

Общинският съветник от ДПС във Варна Сали Табаков е в ареста с решение на Софийския градски съд. Той има две обвинения, едно от които е пране на пари. Това става ясно от съобщение на Софийската градска прокуратура. При акцията, която се е провела преди дни, е бил задържан и неговият тъст Захир Османов.  Разследването се води от Комисията за противодействие на корупцията и Софийската градска прокуратура. В дома на двамата мъже е била намерена значителна сума пари над 1 млн. лева, поради което едното обвинение е за пране на пари.

Софийският градски съд е постановил в неделя вечерта задържане под стража за Сали Табаков, а за неговия тъст Захир Османов – домашен арест с електронна гривна.  

Ето какво казаха още от прокуратурата:

На 21.06.2024 г. разследващ инспектор от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) образува досъдебно производство с първо действие по разследването – претърсване и изземване, за това, че в периода от 2018 г. до 2023 г. длъжностно лице от Министерство на образованието и науката (МОН) съзнателно е сключило неизгодна сделка за закупуването на превозни средства.

Извършени са множество претърсвания и изземвания, при които са намерени и иззети като веществени доказателства пари, злато и документи. От Зафир Османов, който е тъст на Сали Табаков, са иззети общо 547 000 евро и 50 000 лева. От Сали Табаков са иззети общо 320 000 лева, 510 000 евро и 272 монети от жълт метал с приблизителна стойност от 1 146 100 лева. Разпитани са свидетели.

Трима са привлечени в качеството на обвиняеми. Длъжностно лице от МОН с инициали А.М. и двама души – Зафир  Османов и Сали Табаков, които са му помогнали съзнателно да сключи неизгодна сделка за закупуването на превозни средства, като от това е произлязла значителна вреда за МОН и случаят е особено тежък – престъпление по чл. 220, ал. 2 във връзка с ал. 1 от Наказателния кодекс.

Същевременно Османов и  Табаков са привлечени в качеството на обвиняеми и за пране на пари.

Разследването по случая продължава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg