„Осемте джуджета”: Мъже и жени – съдии привиквани в спецстаичка от Пепи Еврото

Бившият следовател и настоящ издирван Петьо Петров, повече известен като Пепи Еврото, имал специална стая в клуб “Осемте джуджета”, в която не пускал никого от персонала. Дори и напитките си внасял сам. Това разказва анонимен свидетел в хода на първото досъдебно производство срещу изчезналия бивш шеф на столичното следствие. Разпитът беше публикуван днес от Антикорупционния фонд, информацията беше изпратена и до медиите.

Организацията пуска от три дни материали от досъдебно производство, започнато от Софийската районна прокуратура (СРП), но иззето през юни м.г. от Софийската градска прокуратура (СГП), тъй като то било подсъдно на нея. Те са приложени по делото срещу прокурора от СРП Константин Сулев, което вече е в Софийския градски съд (СГС) и чака насрочване.

Той е разследван за престъпление по служба за това, че бил изфабрикувал делото. Става дума за разследване, образувано на 31 май 2023 г. в разгара на войната в прокуратурата. Именно на тази дата е разпитан анонимният свидетел, за когото от начина на говорене става ясно, че е жена.

На същата дата показания е дала и бившата съпруга на Еврото Любена Павлова. Активността по разследването е само няколко дни, през които са претърсени два имота на Петров в София, поискано е и претърсване на два негови апартамента в Солун и е разпитан шефът на “Делта гард” Димитър Спасов-Митко Каратиста.

Неговата фирма е пазила заведението. Анонимната свидетелка обяснява, че в “Осемте джуджета” била виждала Борислав Сарафов, по онова време шеф на националното следствие, както и Димитър Франтишек, когато бил шеф на спецпрокуратурата, както и бившата шефка на СГП Емилия Русинова и бизнесмена Илия Златанов. Именно той пръв освети Пепи Еврото като човек за натиск в съдебната система.

Високопоставените магистрати влизали в спецстаята на Пепи Еврото, Русинова пък излизала даже разплакана. По време на разпита свидетелката казва, че достъп до помещението имали още Любена Павлова и Кристиян Христов, момчето за всичко на Петров и заедно с него обвиняем по това дело.

Преди два дни бяха публикувани и показанията на шефката на СГП Илиана Кирилова, дадени на 10 юли м.г., когато делото вече е в градската прокуратура. Тя обяснява, че познава Петров от 1997 г.

Това обаче не е изненада, защото преди да поеме СГП, Кирилова е следователка, а и самата тя никога не е отричала познанството им, още повече, че той ѝ е бил шеф. Самата Кирилова потвърждава, че била ходела в “Осемте джуджета”.

Тя се запознала там и с Митко Каратиста в деня, когато отишла да каже на Петров кога ще се полага урната с праха на покойната ѝ сестра, също следователка.

Направило ѝ впечатление, че Димитър Спасов проявил любопитство коя е. От прокуратурата отказаха коментар. До момента обаче с категоричност е известно за една среща на Сарафов с Пепи Еврото, която е и документирана на снимка.

Самият настоящ главен прокурор твърди, че се озовал там, защото бившият обвинител №1 Иван Гешев му насрочил среща в “Осемте джуджета”.

Показанията на анонимната свидетелка обаче не са особена изненада, защото през февруари прокуратурата публикува постановлението за прекратяване на делото, което е от октомври м.г. В него разпитите на голяма част от свидетелите бяха преразказани.

Описано беше и че самото разследване започва със самосезиране по снимката, на която се вижда как Сарафов и Петров се здрависват. По делото са работили четирима прокурори от Софийската районна прокуратура. Като разпитът на анонимната свидетелка е проведен от Георги Иванов. Сулев пък беше издал заповед за издирване на Кристиян Христов и така му попречил да даде брифинг, на който да говори за Иван Гешев, твърди прокуратурата.

Всички свидетели, дали показания по делото, образувано на 31 май м.г., предстои да бъдат викани като свидетели, когато процесът започне в СГС Тогава ще стане ясно дали те ще потвърдят това, което вече са казали, или ще говорят нещо различно.

Материалите, които засягат Сарафов, са иззети от ad hoc прокурора Даниела Талева. Макар и в неизвестност, бившият следовател е обвиняем по друго дело заедно с бившата си жена. То е за това, че иззети като веществени доказателства златни монети от бизнесмените баща и син – Илия и Явор Златанови, са се озовали в багажника на джипа на Любена Павлова. Натоварването им в колата станало в двора на спецпрокуратурата.