Опасност от преливане на реки заради обилните дъждове

Поредната порция силни дъждове изправя местните управи пред сериозно изпитание. На много места се чака реки да повишат опасно нивата си. Най-критични ще са непочистените корита. Едно от тях е това на Марица в Пазарджик.

„Трябва един по-сериозен дъжд и тук ще стане наводнение както преди няколко години. Ако кметът си гледа работата както трябва, ще се постигнат нещата. Опасно е за близките блокове тук и за хората, които живеят, защото като излезе реката извън коритото става вече лошо“, сподели жителят Иван Тошев.

свързани

Според местната управа общината е с вързани ръце заради бюрократични спънки.

„Община Пазарджик не разполага с валидно комплексно разрешително за почистването на речното корито“, добави кметът на Пазарджик Петър Куленски. 

свързани

Според Басейнова дирекция всички участъци от коритото, които трябва да се почистят, попадат в рамките на корекцията на реката. В тези случаи Законът не предвижда разрешително. 

„В този случай ние с едно писмо, в момента го изготвят колегите, ще уведомим кмета за последващите действия. Като единствено той трябва да уведоми Регионалната инспекция по околната среда и водите за инвестиционното намерение и може да започне почистването на храстовата и дървесна растителност“, коментира директорът на Басейнова дирекция – Пловдив Васил Узунов.

Вижте повече в репортажа.

Къде ще почивате през лятото?

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg