ООН даде зелена светлина за Палестина. Израел: Отворихте вратите за джихадисти, убиващи деца

Израел нареди нови евакуации в град Рафах, който се намира в южната част на Ивицата Газа. Сраженията в Газа се изострят, като в покрайнините на град Рафах се стигна до тежки сблъсъци между израелските сили и палестински бойци.

На този фон – Общото събрание на ООН гласува с голямо мнозинство за предоставяне на нови права и привилегии на Палестина. Със 143 гласа „за“, 9 „против“ и 25 „въздържал се“ – решението беше посрещнато с аплодисменти. С този вот държавите призовават Съвета за сигурност да преразгледа искането на Палестина да стане 194-ата членка на ООН.

свързани

Резолюцията дава право на палестинците да участват във всички обсъждани теми, както и да предлагат идеи и законодателни поправки. Преди гласуването палестинското представителство заяви своето желание пред Обединените нации.

„Искаме мир. Искаме свобода. Няма по-трудни за произнасяне думи от тези, когато десетки хиляди хора от твоя народ са убити. Искаме мир! Нашата свобода не е пречка пред мира. Тя е единственият път, водещ към него“, подчерта палестинският посланик Рияд Мансур.

свързани

Последва ответен отговор от Израел. Постоянният представител на страната в ООН Гилад Ердан символично разкъса Устава на организацията от трибуната на Общото събрание.

„Вие отворихте вратите на ООН за съвременните нацисти. За геноцидните джихадисти, ангажирани да създадат ислямска държава в Израел, убиваща всеки мъж, жена и дете. Гади ми се! Когато става въпрос за живота на израелците и евреите, уставът на ООН не значи нищо за вас. Днес ще поддържа едно огледало за вас – това е вашето огледало. С него ще видите какво причинявате на устава с това разрушително гласуване. Вие разкъсвате Устава със вашите собствени ръце, засрамете се“, заяви той.

За да бъде приета една държава за пълноправен член на световната организация, е необходимо Съветът за сигурност да приеме препоръката на Общото събрание след което решението минава през повторно гласуване.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg