Оказа се сложно да проведем спокойни избори: Безсънна нощ и припаднали хора

Дълга нощ, преумора и сериозно объркване на протоколите – такава е картината в страната, докато тече предаването на изборните книжа. По места предаването ще продължи през целия ден.

Много от членовете на СИК в Бургас изкараха безсънна нощ. Изборите се оказаха тежки и това се отрази с редица грешки в протоколите, допуснати при пренасянето на информацията от черновите на беловите.

„Черновата са си я изработили, при прехвърлянето на данните върху беловата са разместили или пропуснали редове. Резултатът за предходна, по-горна партия, са я написали по-долу. Това е основната грешка, която забелязваме ние“, каза председателят на РИК-Бургас Фани Семерджиева.

свързани

„Доста тежки избори. Бяха по-сложни от друг път. Имаше доста подробности и сметки за описване, за пресмятане, за уточняване“, сподели председателят на СИК Янчо Милев.

Голям брой сгрешени протоколи и в Благоевград. Членовете на комисиите бяха докарвани с автобуси от съседните общини и първоначално изчакваха в парк „Македония“, след което отиваха в зала „Яворов“ на централния площад, а оттам и към Зала „22 септември“.

„Имаше едно чакане в Гоце Делчев, дойдохме тук. За мен не е нормално да бъдем поставени в тези условия, поне аз не се чувствам комфортно, едва ли бих се хванала друг път да бъда член с тези отговорни длъжности – секретар, председател и заместник-председател в комисия. Унизително ми е да бъда поставена така“, коментира член на комисия.

свързани

Тежка нощ в Районната избирателна комисия в Хасково. Повече от 15 часа продължава приемането на изборните протоколи. В 6 секции се наложи повторно броене на бюлетините, в присъствието на цялата секционна комисия. Причината – грешките са засегнали действителни гласове.

„Тези членове на секционните комисии не са правили засечка на контроли, просто са преписвали едни данни, не знам как са ги смятали, но нито преференции, нито действителни гласове може да излязат“, каза председателят на РИК-Хасково Добромир Якимов.

Безсънна бе нощта и за членовете на избирателните комисии в Пловдив. На няколко човека им прилоша и се наложи намесата на Спешна помощ. В палатата, където се приемаха протоколите от областта, не работеше климатичната инсталация.

свързани

„Обичайните трудности са многото грешки в протоколите, в немалка част от тях остават непопълнени някои части от протокола“, подчерта председателят на РИК 16 Калоян Сухоруков.

В Русе обработката на изборните материали продължава и в момента. В зала „Арена Русе“ са минали около две трети от общо 337 секции в областта. Представителите на секционните комисии коментират, че приемането и обработката от Районната избирателна комисия става много бавно. Хората са изморени и се опитват да не се поддават на напрежението. Очаква се обработката да приключи в ранния следобед.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg