Одобрени са насоки за контолните органи за опазнава на дюните


Одобрени са насоки за контолните органи за опазнава на дюните

Снимка: БГНЕС

Министърът на околната среда и водите Юлиян Попов одобри Насоки за правомощията на контролните органи според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) и Закона за защитените територии (ЗЗТ). Документът е свързан с контрол за опазването на националните паркова и дюните по Черно море.
 
Документът представлява правен анализ, който цели да улесни комплексното, бързо и ефективно проследяване на всеки конкретен случай на нарушения, свързани с дюните по Черноморието и в националните паркове.

В него се показва какви правни норми действат при националното законодателство – Закона за опазване на околната среда, Закона за биологичното разнообразие, Закона за местното самоуправление и местната администрация и други, обясниха от министерството.

Чрез направения анализ се допринася за по-добър контрол върху околната среда, биоразнообразието, почвите, водите, въздуха. Това е свързано и с безопасността на обществото ни като цяло.

Министърът заяви, че по инициатива на МОСВ в края на февруари експери от страната ни, заедно с такива от Италия и Испания са обсъдили мерки за опазването на дюните. “Водим голяма битка със собствениците, строителните фирми и други заинтересовани страни от статута на тези територии“, заяви Юлиян Попов.

Министър Попов заяви, че основен приотитет е дюните да бъдат опазени. Да се отделят средства и време за превантивни мерки и за образоването на всички заинтересовани страни за процесите в околната среда – това е една от препоръките за опазването на пясъчните дюни, която Луиджи Киприани, експерт по геоморфология към дирекция „Опазване на почвите и гражданска защита“ в регион Тоскана, Италия, отправи към българските власти. /БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *