Одитори ще проверяват новото движение в София, граждани отново излязоха на протест

Одитори по пътна безопасност, проектанти и пътни инженери ще проверяват за нередности организацията на движение по три столични булеварда – бул. „Патриарх Евтимий“, бул. „Витоша и бул. „Фритьоф Нансен“. Провежда се и пореден протест на живущите в района срещу реорганизацията на движението.

От СДВР обявиха – проектът не е съгласуван по надлежния ред от отдел „Пътна полиция“.

свързани

„Такъв проект в деловодството на СДВР не е постъпвал. Нашият подпис за съгласуване не е полаган„, каза началникът на „Пътна полиция“ към СДВР Николай Крушарски.

Така според СДВР отговорността за промяната в движението в центъра на София е на Столичната община. От Сдружение „Велоеволюция“ заявиха, че подкрепят реорганизацията. 

„Така изградени велоалеите са най-безопасни. Очакваме да можем да завием във всяка посока, където има пешеходни пътеки се надяваме да има и велоалеи“, коментира председателят на Сдружението Иво Делин.

свързани

За хилядите автомобили, които ежедневно преминават в участъка, обаче проблемите остават. А в задръстванията и при липсата на паркоместа голяма част от водачите са нетолерантни към останалите.

„Преди няколко дни ми се случи – шофьор не ми даде място да паркирам, паркира на друго място, от колата слезе дете, той агресивно форсира пред мен. Какъв пример даваме на децата си“, попита Денис Никифоров.

свързани

Според пътни експерти наред с невъзможността за паркиране, само двете ленти за движение, и свалянето на велоалеята на пътя, се появяват нови и нови проблеми.

„Нарушава се една от наредбите, която разпорежда разполагането на инвалидни места, трябва да има поне 3 места. Липсват документи, които да покажат заданието на този ремонт“, посочи Георги Гълъбов.

От Института за пътна безопасност обявиха, екип одитори ще проверява какви са нередностите при новата организация на движението по трите столични булеварда.

Вижте повече в репортажа на Алекс Христов.

Какви са плановете Ви за 9 юни?

Източник: Bgonair.bg