Овчаров към Таков: Продадохте се на брокерите Кирил Добрев и Красьо Черния

Не си представях допреди една седмица, че ще ми се наложи да говоря по същата тема на Национален съвет. След като, на базата на резултатите на софийската организация, казах, че има надежда, ентусиазъм, възможност за промяна и възраждане на партията. Надеждата за промяна и възраждане на партията беше много бързо смачкана, много бързо стъпкана“.

Така започна изказването си по време на пленума на БСП Румен Овчаров, член на Националния съвет и бивш председател на столичните социалисти.

„Това, което правите в Градската организация е груба политическа грешка. Глупава и още по-глупаво изпълнена. Глупава, защото първо отидохте и гласувахте заедно с ПП-ДБ-СС да си изберат председател на Общинския съвет. Същите тези, пред които бяхте сложили червени линии, защото режат паметници и ядат торти, аранжирани с глави на деца, ръце на войници.
После, за да няма никакви съмнения, отидохте и гласувахте заедно с ГЕРБ, за да стане ясна – до известна степен, и цената за вашите действия, за това, което правите: комисиите, които получавате“, обърна се към присъстващите членове на софийската организация Румен Овчаров.

И добави: „Защо още е глупаво? Защото някои от политическите брокери изиграха доста по-умно играта си. Като онзи брокер от ИТН, който някои от вас добре познават – Орлин. ИТН, които хем се направиха на опозиция, хем получиха комисии. Глупава е, защото поне някои от вас знаеха, че съветниците от „Продължаваме промяната“ бяха на една крачка от това да подкрепят нашата кандидатура за председател на СОС – Диана Тонова. Но за това трябваше да я предложим, а вие не я предложихме. Може би това беше и сделката на нашия брокер – Кирил Добрев, който заедно с Красьо Черничкия вече бяха направили сделката. И тя беше такава – БСП да бъде параванът, зад който ГЕРБ ще прикрие последствията от 17 годишното си управление на София и всичките си безобразия“, категоричен бе социалистът.

„И някой сега ще ми каже, че е нямало коалиция. Че в Сглобката, да не би да е имало коалиция? Да не би да има споразумение между тях и ПП? Но това не им пречи да управляват заедно вече 9 месеца“, реагира Овчаров.
По думите му зад същия параван са се прикрили и на заседанието на Градския съвет. „Нямало да подписват споразумение. Ами, какво като не го подпишете, пък правите всичко, което те искат?! И си влизате в комисиите“, добави той.

Бившият лидер на софийските социалисти продължи: „Между другото, доста глупав е начинът, по който се опитвате да масовизирате подкрепата си в Градската организация. Не знам дали всички пленуми, които тука твърдите, че са гласували във ваша подкрепа, са имали кворуми. Не знам дали в кворума на Младежкото обединение не е имало и хора, които отдавна са били изключени от партията. Със сигурност обаче знам, че на мен, като член на Съвета на старейшините, никой не ми се е обадил. Може да са ми загубили телефона през последните няколко дена. Моят и този на Ани Янева“, заяви Румен Овчаров и попита:
„Кои са тези старейшини?! 20 човека. На какъв принцип ги избрахте? Кой подготви тази позиция и как я гласувахте? Един бивш председател на БСП – София имаше ли на този съвет. Поне да бяхте извикали Георги Близнашки или Александър Маринов. За да имате представителност. Можеше да поканите и проф. Радослав Гайдарски, бил е министър на здравеопазването“.

„Именно това ме кара да мисля, че позициите, които така гордо размахвате тука, са не особено добре обосновани. Но именно тези позиции направиха явна една истина, която дълго време стоеше скрита. Помните как преди всеки отделен избор тука излизаше някой и ни обясняваше, че вече е направена коалицията с ГЕРБ. Елена Йончева, Петър Витанов, Станислав Владимиров, Весела Лечева – всички те ни слагаха в подобна коалиция с ГЕРБ. Е, какво се оказа? Че сега всичките тези вътрешно-партийни опозиционери подкрепят нашата група съветници в София, която е вече в коалиция с ГЕРБ. Т.е. те направиха това, за което обвиняваха другите. Крадецът вика дръжте крадеца“, заяви социалистът.

Румен Овчаров се върна на темата за политическите брокери: „Докато ние тука заседаваме по разни градски съвети, взимаме някакви решения, те – брокерите, вече са решили. Те вече са ни продали. Между другото, те продават не само Иван и Иван. Те продават избирателите на БСП, членовете на партията и самата партия. По-нагла продажба на парчета или на цялата партия от 2013 г не е имало. Тогава Сергей Станишев по същия начин, само че доста задкулисно, предаде цялата ни партия в ръцете на Делян, Доган и Цветан. И ние им служихме като параванче, зад което си вършеха делата“, посочи той..

„БСП е единствената партия на 133 години, която е все още жива. Въпреки терора, въпреки затворите, въпреки избиванията, въпреки управлението, ако щете. Кое е това, което ни държи на повърхността. Дали са тези 3-4 комисии, които спазарихте? Дали това са тези бордове, в които участвате. Дали това е високата заплата на един наш другар, който се е почувствал вече енергетик И е в борда на „БУЛГАРТРАНСГАЗ“? Или е бившата ръководителка на външната ни политика, която натвори такива безобразия в „Булгартрансгаз“, че ще й сърбаме попарата десетилетия наред?”, зададе поредица от риторични въпроси социалистът.

И продължи: „Дали това са нещата, които държат БСП жива? Не. Каузата е. Битката за съседа, за другаря, другия до теб, солидарността. Истината и борбата за това, което казваш и обещаваш да стане реалност. При това, жертвайки нещо от личното си. Това са нещата, които държат БСП жива толкова време на политическата сцена”, категоричен бе Румен Овчаров.

„Някой тука ще ми каже: да, ама то с въздух само не се живее. Но не можем да вегитираме. В наименованието Българска социалистическа партия са закодирани приоритетите ни. На първо място е България – българщината, историята, традициите. Това е нещо, за което се бори БСП. На второ място е социалното, общественият и националният интерес. Грижата за другия. На трето място е интересът на партията и на всеки неин член. Не сме ли го разбрали това?”, обърна се към членовете на Националния съвет Овчаров.

Той не скри, че е против служебните и особено – личните наказания, защото, по думите му, те са доказателство не за силна организационна култура, а за точно обратното. „Но в този случай аз ще подкрепя решението на Националния съвет”, категоричен бе бившият председател на столичната организация на БСП.

Румен Овчаров добави: „Гледам сега и другаря Станишев – така хрисимо разговаря тука, но кутията на Пандора взе да се отключва още през 2014 г., когато той с лека ръка изключи от партията бившия двукратен президент на България – Георги Първанов, заедно с втория и третия човек в партията – Румен Петков и Евгени Желев. И сега Станишев ни държи лекции как да се обединяваме и как трябва да го издигнем пак за член на Европарламента”.

„Сега ще подкрепя решението на Националния съвет, защото тук става въпрос дали БСП ще остане жива и единствената партия, която се управлява не от интереси, а от идеали. Идеалите и интересите не се смесват. Те са като водата и олиото. Идеалите раждат герои, а интересите раждат подлеци. И ние днес сме изправени пред този избор. Искам да ви припомня какво прави Христос, когато влиза в храма. Първо гони търговците от храма. Мисля, че и ние трябва да се разберем: или сме търговци, или наистина работим за Българската социалистическа партия.

Източник: epicenter.bg