Обвиненията срещу Нетаняху само бетонираха подкрепата на САЩ за Израел

Американският президент остро разкритикува заповедта за арест на израелския премиер Нетаняху, поискана от Международния наказателен съд.

„Тел Авив не извършва геноцид в Газа“, заяви Джо Байдън. Коментарът бе направен пред месечната сбирка за наследството на американско-еврейската общност в Белия дом.

свързани

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди гневно прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан за това, че е поискал арест за него и лидерите на „Хамас“, заради предполагаеми военни престъпления по време на конфликта в Газа.

Нетаняху добави, че отхвърля сравненията на „демократичен Израел с това, което той нарича „масови убийци“.

свързани

Байдън бе категоричен, че не е възможно Израел и „Хамас“ да бъдат сравнявани.

„Отхвърляме искането на МНС за издаване на заповеди за арест на израелски лидери. Каквото и да означават тези заповеди, няма равнопоставеност между Израел и „Хамас“. Ясно е, че Израел иска да направи всичко възможно, за да гарантира защитата на цивилното население. Нека бъда ясен – противно на обвиненията срещу Израел, отправени от Международния съд, това, което се случва, не е геноцид. Ние отхвърляме това и винаги ще подкрепяме Израел и заплахите срещу неговата сигурност“, подчерта Байдън.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg