Няма парамедици за въздушните ни линейки

Въздушната линейка се използва все повече в помощ на пострадали или тежко болни. Вече се изпълняват мисии на HEMS и в планината. Тази седмица започва основен ремонт на хангара на летище в Сливен, където също ще има база.

В предаването “Директно” Ива Пехливанска разказа, че обучението за парамедиците за въздушните линейки, както и на всички медицински екипи, е коренно различно от това по земя. Пехливанска е председател на  Съюза на парамедиците в България.

„Необходима е актуализация в обучението на парамедиците. Неслучайно имаше идея да бъде създадена специалност „Въздушен парамедик“, която да подготвя кадри за хеликоптерите“, коментира Пехливанска.

Тя допълни, че в страната няма достатъчно парамедици, които са преминали обучението за въздушни линейки. В момента те са четирима, а това е недостатъчно за осигуряването на спешните екипи.

„Навсякъде, където ще има такива пунктове, е необходимо да бъдат обучени съответните специалисти“, подчерта Пехливанска пред Bulgaria ON AIR.

На фона на всичко това се оказва, че в България има проблем с обучението на парамедиците, заради различните стандарти, които различните организации на различни места в страната следват.

„В Спешна помощ проблемите не са нещо по-различно. Навсякъде по света всички работещи в Спешна помощ се обучават поне една година допълнително за работа в спешна медицинска помощ. За съжаление, у нас няма такъв стандарт все още“, отбеляза гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg