Няма лични лекари, а българинът предпочита алкохола пред профилактиката

Едва 3320 общопрактикуващи лекари ни лекуват в цялата страна, като броят им намалява всяка година. Това показват данни на НЗОК за личните лекари, които са сключили договор с Касата. 

„Не правим нищо, населението застарява, лекарите и те – излизат от здравната система, влизат нови, въпросът е с какво темпо върви обновяването“, коментира бившият директор на УМБАЛ „Пирогов“ доц. Спас Спасков в студиото на „България сутрин“. 

свързани

По думите му здравната система не е чак толкова болна, а темата е „любима дъвка на политиците“, но системата успява да се справи по някакъв начин.

„Атрактивността в другите специалности е по-голяма, за общопрактикуващите лекари никой не се сеща, по героизъм се равняват на кардиохирурзите, например. Някога 90% от младите ставаха участъкови лекари“, даде пример доц. Спасков.

Д-р Мирослав Спасов заяви пред Bulgaria ON AIR, че в момента има 3 300 общопрактикуващи лекари, има недостиг на специалисти в цялата страна. Гостът изтъкна, че 250 000 софиянци нямат личен лекар. Лекарят, който е и педиатър, даде пример как в неговия квартал в София той е единственият общопрактикуващ лекар при 25 000 души население.

свързани

„Административната работа е немалка част от работата, идват хора, препратени от специалисти, без да има нужда. За направление за хоспитализация пациентът от единия край на София или България се връща до общопрактикуващия си лекар, като то може да бъде издадено и в лечебното заведение. Това товари хората“, обясни д-р Спасов. 

Лекарят е категоричен, че парите не са малко и винаги са фактор, а всеки трябва да получава достатъчно за положения труд. Той подчерта, че през годините парите в здравеопазването са се увеличили драстично, а въпросът е как се оползотворяват.

свързани

„При нас има доста пари, заложени за профилактика. Българинът не обича да ходи на лекар и да му се поставя диагноза. Ранната диагностика и насоченост за специализирана помощ спасява животи. Българинът обича да се напие, да си хапне сланинката, като му се открие проблем – протестира, но това не е наша вина“, коментира общопрактикуващият лекар.

Събеседниците обясниха в студиото, че един общопрактикуващ лекар, за да бъде такъв, трябва има поне един пациент, който няма личен лекар, за да сключи договор с НЗОК, да има помещение, оборудване и да запише специализация по Обща медицина.

свързани

„Стесняваме фунията, няма къде да специализират. За моя позната съм се обаждал от лекар на лекар, за да може да започне специализация. Договорът с НЗОК е изкуствено направена спирачка“, заяви доц. Спасков.

Друг проблем, който и двамата посочиха, е това, че пациентът може да си избира личния лекар, който няма право да му откаже. 

„Пациентът е закачен за нас както с ТЕЦ-а, до живот, пациентите могат да ни избират, а ние не можем. Дори и да е конфликтна личност, да има риск да ни нападне – не можем да се откажем от него“, каза д-р Спасов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Източник: Bgonair.bg