Няколко дни преди да бъде убит Нотариуса бил в SS Клуб

Мартин Божанов е ползвал клуба няколко дни преди да бъде застрелян. Той е продължил да го използва като място за срещи, но много по-внимателно. Това каза Николай Стайков от Антикорупционния фонд на изслушването във ВСС. Кадровиците обсъждат Нотариуса, неговия частен  клуб „SS“ и зависимостите.

Стайков обясни, че през годините много журналисти са се опитвали да проверят какво правят толкова много полицейски коли пред клуба. Според него те осигурявали охрана на клуба и затова призова СДВР да направят проверка за присътвието  на полицейски автомобили там.

„Имаме информация, че Божанов е ползвал син буркан и е влизал най-спокойно на паркинга на спецпркуратурата и спецсъда. Трябва да се провери дали е бил със статус на доверено лице или информатор, той е парадирал с такъв статус“, добави Стайков.        

Нито едно име не е излязло публично, засега нямаме нищо освен, че е имало клуб и ние имаме интерес да се разнищи докрай, каза Николай Стайков. Той поясни, че имали много информации за клуба, но били решени, че от тях списъци с имена нямало да излизат, защото не било коректно и нямали да бъдат ползвани като пощенска кутия.

Стайков обясни, че и в ДАНС имало информация за Божанов и трябвало и те да бъдат питани.

Шефката на ВКС Галина Захарова го попита за участието на съдии в неформални кръгове на влияние, но и за възможността в публичното подхвърляне на имена да бъдат замесени и хора, които не са свързани с нерегламентирана дейност. Затова тя поиска да сподели повече за разследването.

Николай Стайков първо описа предисторията. Той започна с „Осемте джуджета“, за което знаел, че до момента има установени нередности при връщането на доказателства, злато, но не и за другата престъпна дейност.

Разследването по казуса Божанов започнал след среща на Стайков с Ивайла Бакалова и няколко адвокати, които били притеснени от задържането на Веселин Денков, защото се търсела връзка с неговото задържане и протестите през 2020-а. Веднага се появила информация, че започнали да се явяват посредници за промяна на неговата мярка за неотклонение. Обсъдили няколко пъти и решили, че е най-добре това да бъде документирано, иначе било дума срещу дума.

Той и Андрей Янкулов изслушали десетки часове записи с посредници, които не публикували, защото им станало ясно, че става дума за измами.

Когато Ивайла Бакалова донесла записа с адвокат Емил Писков и Мартин Божанов разбрали, че става дума за „изключителни професионалисти“.  „Тогава решихме, че това са истинските професионалисти в този бизнес. Заехме се да проучим кои са тези хора. Оказаха се професионалисти и затова решихме да осветим записите, за да  предизвикаме това, което сега имаме като ефект.

Стайков първо разказа за Емил Писков – бивш служител в ГДБОП, бивш служител в ДАНС, даже работил по магистрати. Той имал декларирано имущество с Маргарита Немска, бивш прокурор, сега съдия.

Стайков бил поканен в офиса на „колегите“, както се наричали Писков и Божанов, който се намирал на ул. „Парчевич“. След излъчване на видеото в Антикорупционния фонд не получили заплахи, а даже закачки да станат приятели, но заплахи започнала да получава Ивайла Бакалова.

Някои от информациите, които достигали до тях, не могли да проверят, излезли след убийството на Божанов – като например за смененото ЕГН, за близки отношения с полицаи.

На Стайков му направила впечатление за двата иззети телефона и попита къде са отишли другите. По негова информация Божанов имал четири-пет.  Самият Стайков разполагал с три.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *