Нотариуса имал интереси към КТБ и парите на Брендо

Разстреляният Мартин Божанов и неговата група за влияние в магистратурата са имали особен интерес към активите на фалиралата КТБ и на осъдения за наркотици и пране на пари в три държави – Италия, България и Румъния, но неоткриваем за всички полиции по света Евелин Банев- Брендо.

Това се разбра от участие на разследващият журналист и съосновател Антикорупционния фонд Николай Стайков в Би Ти Ви. Стайков, който единствен е правил интервю с Божанов, беше изслушан във вторник от Висшия съдебен съвет (ВСС) по случая с показно убития мъж с прозвището Нотариуса.

„Ние като организация сме взели решение, че от нас няма да излизат никакви списъци. Това, с което може да помогнем, е с насока на институциите за проверка в ДАНС и полицията, и в това да бъдат анализирани и одитирани няколко решения и казуси“, каза Николай Стайков в сряда от телеизионния екран. Веднага след това той обяви, че са дали като казуси, в които е имало намеса на Божанов, точно делата за КТБ и за Брендо. Стайков натърти на няколко пъти, че става дума за дела, свързани с активи на фалиралата банка и активи от конфискувано от Евелин Банев имущество.

От думите на Стайков не стана ясно дали се разполага с данни групата на Божанов да се е добрала до активи на банката и Брендо, но бе поставен въпроса дали е имало повлияни съдийски решения и разпореждания в тази посока.

„В ДАНС има много информация за Мартин Божанов-Нотаируса. Информацията, която имат полицията, ДАНС и прокуратурата, трябва да бъде събрана и анализирана, за да се види кой, къде, на какъв етап му е помагал. Защото това е една организирана, израснала в годините, схемата за влияние в прокуратурата, която е достигнала постепенно до най-високите нива“, заяви още Стайков.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *