Нови партии се завихрят около Румен Радев

Агент Иван от ДС, както е по-известен Красимир Каракачанов, отново се завърна начело на ВМРО, след като преди две години уж се пенсионира окончателно от политиката, припомня „Уикенд”. Както често става, клетвите на доносника на комунистическите тайни служби, че се оттегля, за да даде път на младите, се оказаха от ден до пладне. Под мотото „Без мен ВМРО загива” на проведения наскоро конгрес Каракачанов бе избран отново за председател на партията.

В конкуренция с евродепутата Ангел Джамбазки агент Иван победи с 60 на 40 от подадените гласове. Хора от партията разказват, че Каракачанов буквално в последния момент обявил завръщането си. Обяснението му пред смаяните делегати на конгреса, че той не е искал, но верните другари са го принудили насила с масови номинации в цялата страна, така и не впечатли участниците на форума.

Част от тях още преди да започне гласуването обявиха, че вотът е предизвестен, заради присъстващите десетки фантомни представители от несъществуващи структури. Обидени от наглата фалшификация, част от останалите воеводи си тръгнаха далеч преди края на форума, сипейки закани за отцепване.

„На Конгреса на ВМРО победи носталгичния каракачановизъм. С кухи структури и противоуставни гласувания, но убедително 60:40. Радвам се, че нямам нищо общо с „новото” ръководство”, написа във Фейсбук бившият вече съпредседател на ВМРО Искрен Веселинов.

Друг от разочарованите воеводи сподели, че  със завръщането на Красимир Каракачанов в партията окончателно е победила проруската линия: „Кукловодите от ДС пак активираха Красимир, явно им трябва нова патерица след като „Възраждане” започва да се поизтърква”.

Новият вожд не остана длъжен. Веднага след конгреса той започна чистка на недоволните, които са си позволили да гласуват срещу правата линия. Първи на пангара са областните координатори, който са на заплата и задачата им е да контролират структурите. Опоненти на Каракачанов се оплакаха, че всеки от координаторите, подкрепил Ангел Джамбазки, вече е уволнен.

Недоволните делегати припомниха, че това не е първият път когато Красимир Каракачанов си купува избора. През 2012 г. той обещаваше да се оттегли и дори посочи за свой наследник тогавашният зам.-председател Костадин Костадинов. В последния момент Каракачанов се отметна, а излъганият Костадинов напусна със скандал ВМРО.

На проведения тогава конгрес Костадинов все пак се кандидатира. След апаратни хватки от централата на ул. „Пиротска” голяма част от верните му делегати са заличени и Каракачанов запази поста си. По ирония на съдбата, създадената от Костадинов партия „Възраждане” в последствие успя да спечели огромна част от т.нар. патриотичен вот, превръщайки в маргинали бившите му съпартийци. На последните няколко избори ВМРО не успява да събере дори и един процент от гласовете, въпреки всевъзможните странни коалиции с маргинални формации като на Веселин Марешки.

Реклама

Със завръщането си новият-стар председател моментално смени и външнополитическата линия на воеводите. Досегашните тримата съпредседатели на ВМРО не веднъж са изразявали подкрепата си за Украйна и са осъждали нападението на Кремъл.

Каракачанов, макар и деликатно, но често в свои изказвания оправдава действията на кремълския диктатор. Шкембе войводата, както е известен сред опонентите си, критикува НАТО и ЕС, че насила ни тласкат към война с подкрепата за Украйна.  За да няма съмнение на чия страна е, Каракачанов през последните седмици даде няколко дълги интервюта в откровено пропутински медии. В тях обясни, че съпротивата на Украйна няма шанс и е по-добре да признаят поражението и загубата на своята територия.

В речта си на конгреса Красимир Каракачанов даде заявка, че за предстоящите евроизбори се кани да създаде поредната патриотична коалиция между партии, граждански организации и изявени личности. Коалицията щяла да се яви на евроизборите с лозунги за реформа на ЕС под мотото „Европа на отечествата”. Мантра, която повтарят като папагали повечето от проруските формации у нас. Интересно, че отскоро същите виждания имат и „Възраждане”. След като дълго време Костя Копейкин се кълнеше, че се бори за излизане от ЕС, днес от партията вече обещават да реформират съюза. Стига разбира се феновете да го изберат за евродепутат. „Възраждане”, както е известно, наскоро също се разцепи и от партията бяха отлюспени видни фигури, едни от най-знаковите лица като Николай Дренчев. Това според социолози ще се отрази и на резултатите на партията на избори. Последните проучвания показват, че формацията на копейките е вече 4-та политическа сила, след ДПС, а скоро може да бъде надмината и от БСП.

Запознати обясняват, че ВМРО и „Възраждане” вече са си изпели песента в очите на стратезите от Кремъл и в момента се чертаят нови планове за „патриотичния вот”. Погледите били отправени към НПО-та с родолюбив профил, от които да се изведат разпознаваеми кадри на национално ниво. Твърди се, че подготовка за подобна евроскептична коалиция вече върви неофициално и сред антуража на Румен Радев. Тя ще е по линия на консерватизма.

Ни в клин, ни в ръкав в дискусията се включват и видните червени социолози Андрей Райчев и Кънчо Стойчев. Отскоро те обикалят страната, за да модерират дискусии „Консервативно и/или либерално”. Като организатор е представен неизвестният до момента „Дискусионния клуб за консервативни дебати”. Неговият екип отрича, че изненадващата обиколка  е всъщност за вербуване на актив за нова патриотична партия или коалиция. Политолози обаче са скептични, че Райчев и Стойчев, които във всяка своя медийна изява натъртват, че Путин задължително ще победи, просто са тръгнали безпричинно да обикалят из страната. Кой ще повярва, че те са се загрижили, за правото на глас на консервативните сили, понеже до момента се давала думата само на либералите. Според тях поради тази причина повечето българи са непредставени. 

Паралелно с това, върви и друго „преброяване” на патриоти –  консерватори. Даниел Вълчев и близкият до ВМРО Кристиян Шкварек, за когото „Уикенд” вече писа, че е харесан от Румен Радев, създадоха фондация „Консервативно общество”. В края на миналата година дори организираха кръгла маса „Консервативни решения в ерата на глобализацията”. На нея Вълчев и останалите лектори разгромиха либералните елити, които сега са начело на ЕС.

Според запознати, на този фон от изскачащи мераклии да поведат „консервативните” и „патриотични” маси в обществото, Каракачанов е загрижен за оцеляването си и в опит да извади ВМРО от политическата смърт, чрез посредници е предложил на бившият си съратник Костя Копейкин коалиция за евроизборите.

Мераците му обаче бързо са порязани, още повече, че Костадинов има горчив опит от неговите клетви и обещания. След това, Шкембе воеводата е насочил надеждите си към президента Румен Радев, казват източниците ни.

Създаването на бъдещата президентска партия „3 март” обаче се отлага, вероятно до следващите парламентарни избори. Затова Каракачанов предложил ВМРО да битува като неформална патерица, около която да се сформира нова патриотична и пропутинска коалиция. В нея трябва да влязат  русофилски сдружения и отделни личности, все критици на НАТО.