Новина в Narod.bg: ГДБОП разбива скрап схемата на Здравко Биков и Павел Златинов със СРС-та, започват арести

Разследваните като босовете на организираната престъпна група за източване на бюджета през мнимо рециклиране на бракувани автомобили Здравко Биков и Павел Златинов, осветлени от Narod.bg, са заковани със специални разузнавателни средства (СРС) и скоро се очакват арестите им.

Новината сподели наш източник, запознат с разследването, което поради наличие на ОПГ се води от Главна дирекция „Борба с организираната престъпност” (ГДБОП).

Както вече писахме, Здравко Биков е зам.-председател на Управителния съвет на Българската асоциация по рециклиране, а Павел Златинов е собственик на голяма фирма за скрап. Освен тях в престъпната схема със скрап службите са заковали още 4 човека.

Данните сочат, че криминалната схема носи печалба от над 500 млн. лева на година.

Престъпленията на обръча от фирми около Биков и Златинов – данъчни и финансови измами, както и пране на пари с мнимото рециклирането на излезли от употреба автомобили, са документирани със СРС-та, категоричен е информаторът на Narod.bg.

Според информацията вече е установено и друго – че тлъстите подкупи към висши държавни чиновници от Министерството на околната среда и водите, закриляли милионната далавера , са давани чрез посредници.

За щастие криминалистите вече са маркирали с доказателства пътя на мръсните пари, затова и се очакват арестите на главните действащи лица.

Благодарение на специалните разузнавателни средства спецченгетата са достигнали и до детайлна информация кой дава, кой посредничи и в крайна сметка кой получава гигантските рушвети, заради които над схемата от години се опъва институционален чадър, категоричен е източникът на Narod.bg.

Зад босовете Биков и Златинов прозират основно четири дружества, които правят рекордни печалби с цената на престъпления:

„Автоекопроджект“ АД – над 24,5 милиона лева печалба

„Българска рециклираща компания” АД – 100 млн. печалба

„Ауторек” АД – 25 млн. лв. печалба

„Българска организация за автомобили” АД – 1 млн. лева печалба

При очакваната реализация на спецоперацията ще стане ясна цялата картинка – всички замесени лица, посредниците, корумпираните чиновници в МОСВ, както и пълният размер на щетите за бюджета, завърши информаторът на Narod.bg.

Източник: narod.bg