Нова дрешка и хоп… Скоро в коша: Вижда ли се краят на бързата мода?

85% от целия текстил отива на сметищата всяка година. Три пети от всички дрехи завършват на сметища, показват данни на Асоциацията по текстилно рециклиране. Простите сметки показват, че при подобна тенденция 134 милиона тона текстилни отпадъци годишно заплашват околната среда до 2030 г.

„Необходимо е да се приеме стабилна законодателна рамка, която да казва на всички заинтересовани страни какви ангажименти имат. Поколението Z има изключително екологично съзнание, така че то иска да живее по-устойчиво и по-качествено. Устойчивото пазаруване е контрапункт на така наречената бърза мода, която има за цел в рамките на 15 дни да изкара една дреха от етап на проектиране до директна продажба на крайния клиент“, заяви консултантът на Асоциацията за текстилно рециклиране адвокат Надя Съботинова в студиото на „България сутрин“.

Още по темата

5 фев 2024 18:30

47

4 яну 2024 17:00

37

По думите й устойчивото пазаруване е пазаруване със смисъл, така че ние, когато си купим една дреха, тя да бъде използвана по-дълго време, да бъде качествена и произведена по безопасен начин, без опасни вещества вътре в нея. „Шивашката и текстилната промишленост използват над 1900 химикала в производствата“, коментира експертът.

Тя посочи пред Bulgaria ON AIR, че Европейската комисия се е заела сериозно с различни похвати. Съботинова отбеляза, че в стратегията за кръгов текстил, която излезе миналата година, са заложени основните параметри, които трябва да се постигнат както на законодателно, така и на политическо ниво.

До 2030 г. ние трябва да можем да си купуваме по-устойчиви дрехи и по-устойчив текстил, по възможност да е рециклируем и да има рециклирани материали.

Гледайте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg