Нова атака: Кабинетът подпука Иван Гешев

Допустимо ли е главният прокурор Иван Гешев, осъществявайки надзор за законност над прокурорите, да им възлага извършването на проверки за спазването на законността във всички сфери на управление и на всички административни нива.

Това е въпросът, който с решение на Министерския съвет днес ще бъде отправен към Конституционния съд, обяви след заседанието на служебния кабинет министърът на правосъдието Крум Зарков.

Той анонсира, че такъв въпрос ще бъде отправен към Конституционния съд, още с встъпването си в длъжност. Наред с искането за тълкуване от МС искат и да се обявят за частично противоконституциони две разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ), в които са уредени правомощията на прокурора.

Министър Зарков коментира, че в атакуваните разпоредби са уредени правомощия, присъщи на отменения общ надзор за законност, предвиден в конституцията от 1971 г., но не и в тази след демократичните промени от 1991 г.

Според Зарков е налице прекомерно разширяване на надзора на главния прокурор, а това по думите му е недопустимо.

В искането се посочва, че нито едно от правомощията на прокуратурата, предвидени в конституцията, не предполага прокурор да упражнява надзор или да надзирава дейността на всеки правен субект в държавата или в общините, а още по-малко – да упражнява превантивно правомощие да предотвратява закононарушения.

В искането се заявява, че прокуратурата има правомощие да упражнява надзор само върху законосъобразното провеждане на разследването, върху изпълнението на наказанията и на други принудителни мерки, както и да предприема действия за отмяна на незаконосъобразни актове, но не и на незаконосъобразни действия.

Източник: narod.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *