Новата ваксина срещу коклюш: С по-малко странични ефекти, но и с по-кратък ефект

След 2012 г. бе въведена ацелуларната ваксина против коклюш, тя, за разлика от предходната ваксина, е с частици от коклюш, а не е жива ваксина, която се използваше преди, и се показа във времето, че има по-кратък ефект за имунитета след поставянето. Това обяви служебният здравен министър д-р Галя Кондева в предаването „120 минути“ по bTV в коментар на настъпващата епидемия от опасната кашлица.

По думите ѝ предимството на ацелуларната ваксина е, че няма тези тежки странични ефекти, наблюдавани при предходната ваксина. Това е един от мотивите за въвеждането ѝ у нас и в Европейския съюз (ЕС), допълни Кондева.

Здравният министър подчерта, че коклюшът не е ново заболяване и добави, че последният пик на коклюш е от 2009 г.

„През три до пет години се наблюдава тенденция на нарастване, но не в тези размери, които се наблюдават в момента. От лятото на 2023 г. значително нараства броят на случаите в много от страните в Европа – Белгия, Хърватия, Дания, Швеция“, каза Кондева.

Тя увери, че ваксини срещу коклюш има достатъчно. “Министерство на здравеопазването от началото на годината наблюдава процеса и още от февруари осигури дял за снабдяване с ваксините в аптеките”, каза тя.

Служебният здравен министър добави, че се наблюдава изоставане в графиците по изпълнение на имунизационния календар. Кондева подчерта, че се наблюдава интерес към ваксиниране от страна на родителите, които знаят, че не са завършили имунизационния календар на децата си.

Според нея е трудно да се каже кога ще бъде пикът от коклюш.

„Обществото все още е много чувствително след COVID-19 на теми като пандемия, епидемия и затова ние много внимаваме какви послания ще дадем на това общество. За нас е важно хората да са информирани за коклюша, за симптомите, за възможните усложнения, но в никакъв случай не искаме да се всява паника сред населението“, допълни Кондева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg