Николай Денков с нов пост – кои са предполагаемите министри от папката на ГЕРБ?

Появи се неофициална информация за състава на бъдещия кабинет. Ако прогнозата на „24 часа“ се потвърди, то промените са доста – 7 ще са новите министри.

Без изненади, но с цената на сериозен компромис, Мария Габриел ще е едновременно премиер и външен министър. За Николай Денков се създава специален пост – вицепремиер по европейските въпроси. С цената на още един компромис, позицията си запазва Асен Василев.

„Василев не може да остане финансов министър, но ако Габриел може да работи с него, да работи“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Така пътят към Еврозоната остава в ръцете на Василев. Министерството на вътрешните работи също запазва досегашния си шеф.

свързани

Министърът на отбраната Тодор Тагарев си тръгва. Оставката му като военен министър поискаха настоятелно и ГЕРБ, и опозицията. А причината – забавената помощ за Украйна. 

Военното министерство ще поеме Христо Гаджев. Поста си запазват и ред други министри, чието управление предизвика протести и остри критики. Въпреки многократните призиви за оставка, Кирил Вътев остава министър на земеделието.

След скандала с машините на местните избори, който разтресе държавата, Александър Йоловски остава начело на електронното управление. Това ще направи и Зарица Динкова, въпреки че туроператори и хотелиери поискаха друг да се занимава с туризма.

свързани

Без изненади министри остават Андрей Цеков – на регионалното развитие, Атанас Славов – на правосъдието, Кръстьо Кръстев – на културата, Георги Гвоздейков – на транспорта, Богдан Богданов – на икономиката и индустрията

Макар да се говореше, че Димитър Илиев ще бъде сменен, той ще продължи да оглавява спортното министерство. Деница Сачева отново ще бъде министър на труда и социалната политика, Красимир Вълчев пак ще бъде министър на образованието. Росен Желязков ще поема Министерството на иновациите, Жечо Станков енергетиката, Ивелина Василева – Министерството на околната среда и водите, а Катя Панева – здравеопазването.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиев.

Ще постигнат ли партиите компромис и ще има ли кабинет?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Източник: Bgonair.bg