Не пуснаха на жълтите павета тракторите на протестиращите земеделци

Националният протест на земеделците вече приключи. С искания за оставка на земеделския министър и преразглеждане на вече подписания меморандум започна протестът на 26-те отцепили се браншови организации. Те твърдят, че са били изолирани от разговорите с правителството и така проблемите на техния бранш остават нечути.

Това нещо, което се подписва, е едно хвърляне на прах в очите на работещите хора. Министър Вътев показа, че той разцепи целия бранш, не ни е канил на тези срещи“, каза председателят на „Обединени животновъди“ Бойко Синапов.

свързани

Основните упреци към властта са заради разделението на организациите в сектора и неравното субсидиране от страна на държавата.

„За да вземат едни пари зърнопроизводителите, те трябват да се вземат отнякъде – взимат от животновъди и от програми. Явно се води от максимата разделяй и владей, но показваме, че сме заедно“, посочи Анастас Караджов.

Въпреки заканите на протестиращите, че този път действията им няма да бъдат мирни, полицията не допусна тракторите и техниката им да стигнат до прозорците на властта.

свързани

„Органите на реда се обаждаха и притесняваха хората, които идваха с техника. Ние не искаме да правим ексцесии“, заяви още Синапов.

Двадесет точки в цялата страна също са под блокада и през днешния ден, а недоволстващите обещават да продължат с протестите, докато министър Вътев не подаде оставка.

Все още не е ясно дали протестиращите ще получат нова покана за среща с министерството. Те обаче заявиха, че ще приемат среща само с акад. Николай Денков, но в случай, че той лично ги покани

Вижте повече в репортажа на Мартин Керефейски.

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *