Нешев: Скиорите нямат лавинни уреди, а те са задължителни

Скиор загина след падането на лавина в района на писта „Маркуджик 3“ на Боровец. Началникът на Планинската спасителна служба Емил Нешев каза, че това, което със сигурност се знае, е, че скиорите нямат лавинни уреди, които са задължителни за всеки, който излиза и кара извън пистата.

„Става въпрос за т.нар. лавинна сонда и лопата. Напоследък се говори и за лавинна раница“, каза той в ефира на „България сутрин“.

Загиналият скиор е бил заедно със свои приятели сноубордисти, които са успели да избягат от снежния капан. Инцидентът е станал вчера малко след 14 ч., а акцията е продължила до към 21:30 ч., стана ясно от думите на Нешев.

„Тялото е открито около 19:30 ч. Затруднението при намирането беше липсата на лавинен уред, с който лесно можеше да бъде намерен затрупаният. Най-важното за тези уреди е да се знае, че първите 15 минути са най-важни. Ако четиримата имаха лавинни уреди, можеха сами да си помогнат и да си дадат шанс. Най-скъпите такива уреди са от порядъка на 700-800 лв., но какво представлява това? Купуваш ски за 1500 лв., а не можеш да си позволиш уред! Има и по-евтини уреди – за по 200-300 лв.“, заяви Нешев пред Bulgaria ON AIR.

Лавинната опасност, особено в алпийския пояс, е висока. Има и предупреждения, напомни началникът на ПСС.

„Българската лавинна асоциация публикува непрекъснато наблюдения за състоянието на снежната покривка и за състоянието на лавинната опасност. Има достатъчно информация, за да бъде достъпна до всеки“, подчерта Нешев.

Според него не е имало риск вчерашната лавина да стигне до другите писти.

„Няма риск, но съществува такава лавинна опасност, особено в северните, източните и североизточните склонове. В планината трябва да се подхожда с разум. Когато се излиза извън пистата, задължително трябва да се използва лавинна екипировка, за да имаме шанс. Всички любители на този тип екстремен спорт нека да се обучават. Важни са знанията на такива терени“, посъветва още Нешев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *