Неочакваните промени в кабинета „Главчев“ повдигнаха въпроси и съмнения

Седем дни служебно правителство и две поискани министерски оставки. Това е денят на рокадите за кабинета „Главчев“. За 24 часа предложенията са за смяна на двама министри. Първият е външният министър Стефан Димитров, а в стола на дипломат номер 1 да седне Даниел Митов. 

Вторият – земеделският Кирил Вътев, а предложението е ресорът му да се поеме от Георги Тахов. Мотивите, според Главчев, са несправяне със служебните задължения, в резултат на което продължава напрежението в сектора, липса на финансова обезпеченост, като например украинската помощ за земеделските стопани за 2024 г. и все още нестартиралата кампания по директните плащания. 

свързани

Само преди 10 дни, в навечерието на клетвата на служебния кабинет, Димитър Главчев обяви, че вярва на всеки от поканените за министри и по думите му тогава рокади нямало да прави.

Вицепрезидентът Илияна Йотова е изненадана, но и поиска обяснение. 

„Г-н Главчев е изправен пред голяма отговорност, защото съмненията започват. Ако се окаже, че това е партиен кабинет, подозренията ще ставата все по-големи. Дано да не стигнем до ситуация, непозната за най-новата ни история – за непризнаване на изборните резултати“, заяви вицепрезидентът.

свързани

Част от политическите сили критикуваха. 

„Сегашният служебен кабинет е на ГЕРБ–ДПС. Това, което видяхме, е немощ, слабост във външното министерство. Това да се сменят зам.-министри и да не се вдигат телефони е абсолютен непрофесионализъм и ни представя зле в международен план“, заяви Венеция Ангова от ПП-ДБ.

„Този кабинет е на ГЕРБ и ДПС. Но вината не е на ГЕРБ. ПП-ДБ са лудите, които промениха Конституцията. Дадоха възможност на ГЕРБ да си направят служебен кабинет“, коментира Тошко Йорданов от ИТН.

свързани

„На кого и в какво качество лидер на партия предлага и преговаря за кадровите назначения в служебния кабинет, който трябваше да проведе честни избори, равноотдалечен от всички партии?“, попита лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Другите партии замълчаха. Сега всичко е в ръцете на президента Румен Радев, който трябва да издаде два указа. Дали ще го направи или не – в Конституцията срок за тази процедура няма.

Вижте повече в репортажа на Аксения Мирчева.

Ще слеете ли майските празници и ще си вземете ли кратка ваканция?

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Източник: Bgonair.bg