НА ФИНАЛ: Тъстът на Богомил Манчев отива на съд за 1,2 милиона далавери с бедствия и аварии

Софийска градска прокуратура изпрати в Смолянския окръжен съд делото срещу бившия кмет на Неделино Стоян Беширов, чиято дъщеря Нели е бе съпруга на енергийния бос Богомил Манчев, създател на „Риск Инженеринг”. Старта на процеса срещу бившия тъст на мултимилионера става броени седмици, след като Народното събрание закри спецсъда и спецпрокуратурата.

Подсъдимият кмет е баща на Нели Беширова, която наследи империята на Богомил Манчев след раздялата

Обвинителният акт за присвояване на над 1,2 млн. лв. от държавния бюджет бе внесен преди 5 години. Оттогава досега по делото не е направена и крачка напред.

Подсъдими са бившият кмет Стоян Беширов, зам.-кметицата Румяна Караиванова, Николай Симеонов – бивш гл. експерт инвеститорски контрол в общината в мандата на Беширов, Митко Петрово – инвеститорски контрол в общината в момента, общинските съветници и бизнесмени – Ружко Младенов и Огнян Годумов, Бойко Симеонов – търговец, един от основните строители по времето на Беширов, Младен Паналов и Младен Скечелиев – специализирали в строителството на екопътеки и подпорни стени.

Деветимата са обвинени за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай – чл. 203, във връзка с чл. 201 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от десет до двадесет години.

Извършители са бившият кмет и неговата заместничка, а останалите седем лица са помагачи.

Разследването в община Неделино започна през 2014 г.

Прокуратурата се самосезира след излъчен репортаж на Васил Иванов по Нова телевизия в предаването „Разследване“.

Ден по-късно ДАНС и прокуратурата влязоха в сградата на общината и иззеха множество документи. Направено бе и претърсване и изземване в офиси на фирми.

На следващия месец специализираното звено за борба с корупцията към Софийска градска прокуратура привлече като обвиняеми Беширов и Караиванова и поиска отстраняването им от длъжност.

Обвинението срещу деветимата е описано в над 120 страници.

В него са разкрити 25 деяния на Беширов, обвинен, че в предварителен сговор с Румяна Караиванова и в съучастие с помагачите фирмаджии Николай Симеонов, Митко Петров, Ружо Младенов, Огнян Годумов, Бойко Симеонов, Младен Паналов и Младен Скечелиев е присвоил над един милион двеста хиляди лева от държавния бюджет чрез съставяне на документи с невярно съдържание, пише „За истината“.

Според прокуратурата в началото на 2012 година Беширов и Караиванова разработили план с участието на служители на Община Неделно, които упражнявали контрол по строителството, и управителите на подбрани от тях фирми.

Измислената престъпна схема била за кражба на пари от бюджета, най-вече по линията на бедствия и аварии.

Беширов издал множество заповеди, обявявал бедствени положения като преувеличавал валежите в района на Неделино и техните последици. В заповедите му са описани многобройни бедствия – свлачища, преливане на дерета и реки, падане на стени, наводнения на жилищни сгради, затваряне на основни пътища, които в действителност не са се случили.

Източник: narod.bg