НАТО разкритикува Китай за помощта към Русия за направата на ракети и бомби

Пътят на Украйна към членство в НАТО е необратим. Около тази позиция се обединиха лидерите на страните членки на Алианса, в рамките на срещата на върха във Вашингтон.

Със заключителна декларация Северkоатлантическият алианс потвърди бъдещото членство на Украйна в НАТО, без да се уточнява кога това ще се случи. В нея е записано, че страната ще се присъедини, когато изпълни съответните условия. Държавите членки допълниха в декларацията: „Не можем да изключим възможността от атака срещу сувереността и териториалната цялост на който и да е член на Алианса“.

свързани

„Ние можем и ще защитим всеки сантиметър от територията на НАТО и ще го направим заедно“, каза американският президент Джо Байдън.

Поне 40 милиарда евро военна помощ ще получи Киев през следващата година. НАТО пое ангажимент и за предоставянето на системи за противовъздушна отбрана.

„Работата, която вършим сега, ще гарантира, че когато му дойде времето, Украйна ще се присъедини без забавяния. Не е въпрос дали, а кога“, категоричен е Йенс Столтенберг. 

свързани

32-те членки на Алианса разкритикуваха Китай за ролята му във войната на Русия. Лидерите все пак остават отворени за диалог с Пекин.

„Китай снабдява с оборудване с двойна употреба, микроелектроника и други инструменти, които помагат на Русия да строи ракети, бомби и самолети, които да използва срещу Украйна“, категоричен е Столтенберг.

В последния ден от срещата ще има заседание на комитета НАТО-Русия.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg