НАПРЕЖЕНИЕ: Ротацията под въпрос

По-малко от седмица преди планираната дата за премиерската ротация – 6 март, няма ясен отговор на въпроса дали тя ще се състои. Напрежението между подкрепящите правителството партии не спада.

Изглежда основната разделителна линия остава въпросът каква да е ролята на ДПС, разсъждава „Медиапул”. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) остават непреклонни в настояването си ДПС да не е част от управленската формула, както уж настояваха и за ГЕРБ.

Което не е изненада на фона на това, че през последните месеци се засили ролята на формацията, на която санкционираният по глобалния закон „Магнитски“ Делян Пеевски вече официално е съпредседател. Пеевски направи партията си не само като участник в конституционното мнозинство, но и важен фактор в съществуването на правителство.

Неофициално участници в мнозинството казват, че засега няма планове денят на подаването на оставката на премиера Николай Денков (ПП) да се промени, който тропна с краче, че след оставката на 6 март трябва непременно да е външен министър, „за да пътувам“.

Същото каза публично и премиерът. Депутати от ГЕРБ и от ПП-ДБ не се наемат с прогнози кога ще бъде гласувана и дали Мария Габриел (ГЕРБ) ще стане премиер след Денков. Според някои ротация със сигурност ще има, но според други – шансът за избори е по-голям, но след тях е възможна нова „сглобка“ със същите партии.

Ротация или избори?

Пред Медиапул и от ГЕРБ, и от ПП-ДБ коментираха неофициално, че досегашната ситуация, в която няма ясен управленски документ, не може да продължи занапред.

Изострянето на тона между подкрепящите уравнението формации започна след предложения от ПП-ДБ меморандум, който беше отхвърлен от ГЕРБ.

Няколко дни обаче нямаше отговор на последвалия призив на формацията на Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов да се седне на масата за преговори по „мурмурандума” (по Кирил Петков, б.ред.) и хората на Бойко Борисов да предложат друг документ в спешен порядък, за да се вземе решение преди 6 март. Едва този вторник от ГЕРБ обявиха, че подготвят друг документ – коалиционно споразумение за пълен мандат.

Тогава Борисов обяви, че щял да бъде готов за 10 дни, което е след оставката на Денков. Лидерът на ГЕРБ не каза в детайли какво ще включва то, но обяви, че иска не само регулаторите, но и министерските постове да се разпределят на базата на електоралната тежест на двете формации, която за ПП-ДБ е все по-спорна.

И докато ГЕРБ акцентира на министерските кресла, ПП-ДБ подчертава, че далеч по-важни са регулаторите.

„Ако сме се разбрали, вървим напред. Ако не сме се разбрали – гласуваме оставката на Денков и кабинета, и отиваме на избори“, каза Борисов по-рано тази седмица. Между посочената от него дата и оставката на правителството обаче има само два дни за преговори.