Нападател с арбалет убит пред израелското посолство в Белград

Сръбски полицай е убил мъж, който го е прострелял във врата с арбалет пред израелското посолство в Белград, съобщи сръбският министър на вътрешните работи.

Властите съобщиха, че са извършени няколко ареста и че редица хора, известни на службите за сигурност, са заподозрени във връзка с нападението, което сръбският министър-председател определи като „отвратителен терористичен акт“.

Полицаят „използвал оръжие при самозащита и повалил нападателя, който починал в резултат на нараняванията си“, заяви министърът на вътрешните работи Ивица Дачич.

Той заяви, че инцидентът е станал около 12:00 ч. в сръбската столица, когато „неизвестно лице… е простреляло от арбалет служителя на жандармерията, който е бил на служба при охраната на израелското посолство, и го е улучило във врата“.

Служителят, който е претърпял операция в болница, е бил в кабината си за охрана, когато е станало нападението.

По-късно Дачич заяви пред репортери, че има първоначални данни, които свързват нападението с хора, за които се предполага, че са свързани с уахабитското движение – ултраконсервативен клон на исляма, който доминира в Саудитска Арабия.

„Вече са налице някои подозрения, че става дума за лица, които вече са известни на службите за сигурност, и става дума за движението уахабити“, каза Дачич.

Той заяви, че няколко души са били арестувани от „превантивни съображения“ и че като цяло сигурността в Белград е била засилена.

Специални прокурори са поели делото, добави Дачич.

„Няма съмнение, че това е терористичен акт, насочен срещу сръбската държава и член на жандармерията“, каза той.

Сръбският министър-председател Милош Вучевич остро осъди това, което определи като „отвратителен терористичен акт“.

„Това беше безумен акт, който не може да се припише на никоя религия и на никоя нация. Това е престъпление на отделна личност“, заяви той, цитиран от информационна агенция Бета.

Премиерът се зарече, че страната му ще бъде в състояние твърдо да отговори на заплахата от тероризъм и подчерта, че сръбските граждани могат да се „чувстват в безопасност“.

Израелското външно министерство нарече това „опит за терористична атака в близост“ до посолството на страната в Сърбия.

„Посолството е затворено и нито един служител на посолството не е пострадал“, се казва в изявлението, като се уточнява, че обстоятелствата все още се разследват. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg