Налбантова: Подкрепяме извеждане на деца от институциите

„Разбирането на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е, че настаняването на деца, които се нуждаят от закрила, в институционален тип грижа трябва да бъде прекратенo“, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Елка Налбантова в Плевен. Тя участва в заседание на местното звено към Съвета за подпомагане на процеса на извеждане на децата от Домовете за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) към министъра на труда и социалната политика д-р Иванка Шалапатова, което се проведе в сградата на Областната администрация в града. 

„Нашата цел е да завършим процеса на деинституционализация и да подкрепим извеждането на децата от последните четири дома – в Кърджали, Плевен, Варна и Стара Загора, чрез изграждането на социални услуги, които да поемат грижите за тях и да окажат подкрепа на техните семейства“, отбеляза заместник-министър Налбантова.

В дискусията участваха областният управител Виолета Иеремиева, заместник-изпълнителният директор на Агенцията за социално подпомагане Вероника Баяндурян, представители на Регионалната здравна инспекция – Плевен, община Плевен, неправителствени организации, ангажирани с управление на услуги за деца с тежки увреждания, Държавната агенция за закрила на детето.

Зам.-министър Налбантова подчерта, че е необходимо на всяко от 47-те деца в ДМСГД  – Плевен, да бъде направена оценка и реоценка, въз основа на която да се реши какъв пакет от социални услуги ще поемат грижите за него след извеждането му от дома. Тя даде пример с дома в Кърджали, в който от края на 2023 г. е прекратено настаняването на деца. През последните 4 месеца от институцията са изведени 20 деца. Голяма част от тях са настанени в семейна грижа.

 „В последните  над 20 години успяхме да затворим 133 дома за деца. От 33 домове за  медико-социални грижи в момента имаме само 4. Целта на цялата реформа обаче не е толкова закриването на домовете и прекратяването на институционална грижа, а да имаме инфраструктура от различни социални, здравни и образователни услуги, които да подкрепят семействата на децата“, подчерта заместик-министър Налбантова.

В Плевен тя проведе срещи с кмета д-р Валентин Христов и ръководители на социални услуги в общината. В рамките на дискусията бяха обсъдени въпроси, свързани с допълнително увеличаване на финансовите стандарти за социалните услуги и развитието на професионалистите в социалната сфера. Зам.-министър Елка Налбантова се срещна и с председателя на Общинския съвет в Плевен доц. Иван Малкодански. Основната тема в разговора бяха възможностите за разкриване на нови социални услуги в региона.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *