Над 40 университета затвориха врати в знак на протест – парите не стигат?

Стачка в десетки университети. Преподаватели затварят врати в знак на протест срещу недофинансирането в системата. Това стана въпреки извънредната финансова инжекция от 80 млн. лв. на властта. Много от висшите училища отказаха да се включат в проявата, но в над 40 ВУЗ-а днес занятия и изпити няма да има.

От правителствената пресслужба обявиха, че двете постановления за отпускане на средства, за които премиерът Димитър Главчев заяви, че ще изпълни в края на миналата седмица, вече са приети. Съветът на ректорите и синдикатите ще получат парите, които искат. Заплатите на академичните работници и администрацията ще бъдат увеличени, но със задна дата 1 януари.

Още в петък първият транш от 39 млн. лв. е бил преведен в сметките на университетите. Според Съвета на ректорите отпуснатите средства са добра крачка в увеличението на заплатите, но те са в протестна готовност.

свързани

Едни от най-високите заплати в университетите в България са тези във Великотърновския ВУЗ. Те бяха увеличени с 20% през миналата година. Днес преподаватели, докторанти и служители излязоха символично да протестират.

Асистентската заплата е включена в закона – 1810 лв. Тук не сме за заплати – нито ние, нито служителите, нито докторантите. Най-големият проблем е хаосът, който създадоха в образованието с онова изказване, че държавата поема безплатно стипендиите и след това не последва нищо“, каза зам.-ректорът на ВТУ проф. Христо Бонджолов.

свързани

В администрацията на университета заплатите са малко над минималната.

„С почти минимална работна заплата сме. Като се махнат данъците, оставаме с минимална работна заплата, която е за страната. Чистотата може да са с по-големи заплати, обидно е, защото създаваш интелигенция, работим с млади хора“, заяви Валентина Стоева, която е служител в счетоводство.

свързани

Основната заплата, която получават професорите, е 2650 лв. 

„Дълго време бяхме в унизителното положение да бъдем ощетени финансово в сравнение с учителското съсловие. Отново виждаме отпор от едно министерство и от един министър“, коментира деканът на Богословския факултет проф. Магдалена Легкоступ.

От университета се надяват скоро да има регламент за приемане на такси на студентите, които постъпления формират и заплатите във ВУЗ-а.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС
 

Източник: Bgonair.bg