Надига се все по-голямо недоволство срещу ветрогенераторите в Черно море

Представители на местната власт в черноморските общини, хотелиерите и асоциациите на рибарите се обявиха против поставянето на ветрогенератори в морето. Според тях това ще се отрази негативно както на туризма, така и на екологичния баланс в българската акватория на Черно море.

При дискусиите за енергетика от възобновяеми източници все по-често се заявява съпротива срещу поставянето на големите перки в морето. 

свързани

Според бившия министър на енергетиката Явор Куюмджиев се крият и рискове, свързани с производството на голямо количество електроенергия. 

„Другият проблем е, че произвеждат електричество в общия случай, което се появява в България, в част от страната, в която няма голямо потребление, както беше и в Германия – абсолютно същият случай. Появяването на огромно количество вятърни централи, те построиха над 80 хиляди мегавата в Северно и Балтийско море. За първи път преди 10 години доведе до отрицателни цени на електроенергията, защото когато задуха вятър, тези вятърни централи произвеждат електроенергия, която няма къде да се складира“, обясни той.

свързани

Новият Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства мина на първо четене в Народното събрание преди около седмица

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *