Мъката на земеделците: „Попиляха всичко, ще хващаме нанякъде“

Продължават протестите на земеделците. Те отново блокираха ключови пътища в страната. Протестиращите спряха движението по магистрала „Тракия“ край Стара Загора. Техни колеги с трактори са на магистрала „Европа“ край Сливница. 

Четвърти ден недоволни земеделци и животновъди от пазарджишко блокираха подстъпа към АМ „Тракия“ при пътен възел „Гелеменово“. Над 50 трактора затвориха движението по пътния участък, а екипи на Пътна полиция регулираха движението по обходни маршрути. 

свързани

„Мислим да спираме тази дейност и да хващаме нанякъде. Попиляха всичко. Болно ми е. Почнали сме от нулата, никой не е помогнал с нищо. Нито по проекти сме участвали досега, нито нищо. Гледаме две хиляди декара земя, стопанството ни е супер, обаче всичко ще се попилее“, оплака се зърнопроизводителят с. Черногорово Лъчезар Бесалев.

свързани

Протестът на земеделците в пазарджишко продължава до 14 часа. Междувременно протестиращи фермери решиха да затворят до 17 часа и дефилето за Велинград в района на село Варвара. И днес фермери от Казанлък и Павел баня блокираха със земеделска техника движението по Подбалканския път София – Бургас. Земеделците се събраха на разклона за град Павел баня точно в 10 часа и отново заявиха, че са заплашени от фалити. 

На този фон правителството е отправило ново предложение към зърнопроизводителите, заяви министърът на земеделието Кирил Вътев. А именно – за най-малките – най-много помощ, за средните – по-малко, за най-големите – съвсем малко, но с определен таван. 

свързани

Протестът на земеделските производители в Бургаско беше към подстъпите на АМ „Тракия“ в района на град Българово. Земеделците решиха да не блокират магистралата, за да не нагнетяват напрежението. В района на Стара Загора магистрала „Тракия“ беше блокира от техните колеги. 

Земеделците настояват диалогът да продължи до приемането на исканията им. Движението по магистралата при Стара Загора се отбива при Чирпан и Нова Загора.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Източник: Bgonair.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *