Мъжът ми умря в адски мъки в болница „Света Марина” на д-р Григор Горчев (ИЗПОВЕД)

Пациент на 56 години е починал в адски мъки в плевенската болница „Света Марина” на бившия депутат д-р Григор Горчев след лекарска грешка и три неуспешни операции, гласи сигнал до Narod.bg. Според подателя – съпругата на починалия Атанас Банджаков, от клиниката въобще не са разяснили нито какво точно ще представляват интервенциите, нито какви са рисковете ако ги направят или не ги направят.

Ето пълния текст на писмото на Вероника Банджакова, изводите оставаме на вас и на Министерството на здравеопазването, което да предприеме адекватни мерки срещу безхаберниците:

Здравейте! Обръщам се към Вас с тъга и болка в сърцето. Ние сме от град Плевен. Наскоро претърпяхме семейна трагедия. Мъжът ми беше на 56 години. Постъпи в болница за операция. По време на същата обаче е направена перфорация на две места – на стомаха и хранопровода.

Става въпрос за небезизвестната болница „Света Марина“ Плевен, собственост на проф. Горчев. Операцията – диафрагмална херния.

Преди операцията съпругът ми не получи информация какво представлява самата операция, какви са рисковете от нея, какви са рисковете, ако не я направи. Нещо повече. Бе представена заблуждаваща ни информация, която да ни убеди за незабавно предприемане на операцията.

1. Първа операция 12.10.23. Пробиват стомах и хранопровод. (По неофициален път разбрах, че доктора е оставил сина си, който също е хирург там да оперира. Той е млад и неопитен.

Налице са клинични статистически данни, че една перфорация при този тип операции на диафрагмална херния се допускат в едва 0.2% от случаите като основната причина е неопитност на оператора. Такива грешки са допускани само при лекари с под 10 операции./ При него перфорациите са две, освен на стомаха и на хранопровода.

Състоянието се влошава. Никой не обръща внимание на това. Аз плача по телефона и ги моля, а те ми отговарят, че се глези. Съпругът ми и аз не получаваме информация нито за преминалата операция, нито за рисковете, както и за проявилите се неблагоприятни последици.

2. На 16.10. 23 много се влошава. Правят му втора операция, т.к. стомахът му се е завъртял. Не установяват допуснатите перфорации. След нея положението става още по-тежко. Лекуващият доктор и сина му изчезват – отпуски, командировки, просто ги няма.

През това време никой не ме пуска и не ми дава информация. Пълно мълчание.

Съпругът ми говори все по-трудно, не успяваме да поддържаме добра комуникация, защото му е трудно. В кратките разговори, той се оплаква от непоносими болки и усещане за обреченост. Споделя ми, че не го посещават лекари и не му дават информация за състоянието му.

3. На 26.10.23 положението става критично. Правят му трета операция (от друг екип, защото неговия доктор все още го няма) и едва тогава се установяват перфорациите и тотална некроза на стомаха, което води до цялостно отстраняване на стомаха му.

След третата операция той е въведен в медикаментозна кома в реанимация и на 14.11.23 умира.

Мъжът ми почина в мъки.

Болницата е с много демонстрирани протекции през годините и ме боли от това, че е възможно всичко да се потули.

Ще съм благодарна, ако отразите случилото се. Дори едно семейство да успеем да спасим по този начин от мъката, която преживяваме аз и сина ми ще съм удовлетворена.

Оставам на разположение за още информация, ако Ви е необходима.

Благодаря предварително! Вероника Банджакова