МОН иска нова визия за образованието: Маха излишни понятия, ще изгражда умения

Министерството на образованието и науката ще работа с депутати от различни парламентарни групи за визията за промяна в образователната система, която да послужи на следващия редовен кабинет.

Министър на образованието и науката проф. Галин Цоков заяви, че основните промени ще бъдат насочени към качеството на образованието.

„Можем да използваме летните месеци да комуникираме с педагогическата общност, с родители и ученици подготвените промени в Закона за предучилищното и училищно образование. Да се обсъди как евентуално те могат да се случат в 50-ото или в 51-вото Народно събрание. Те касаят визията, рамката за качество в образователната система, за стандарта за качество“, каза Цоков пред БНР.

Министърът посочи, че през новата учебна година в 40 училища евентуално могат да бъдат изпробвани инструменти за индикатори за качество на образователната система.

„Има нова визия и за учебните програми, която трябва да се превърне след това в концепция за учебни програми по отделни учебни дисциплини и в отделни области, за отделни степени на образованието“, добави проф. Цоков.

По думите му учебните програми до 10 клас са били олекотени, но не това е продуктивният път:

„Това, което ние сме подготвили като визия за учебните програми, е свързано с т.нар. компетентностна ориентираност на учебните програми. Да не се фиксират върху понятия, а очакваните цели да бъдат свързани с изграждане на умения за живота и компетентности. Вторият важен момент е по-голяма интегралност на знанието. Третият много важен момент е учебните програми да имат в известна степен гъвкавост и ориентираност към местните условия – училища, общности, общини“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg