Млади артисти оживиха живописното селце Косарка, останало с едва 50-ина жители

Млади хора и артисти оживиха живописно селце край Дряново по време на пленер с творби от природни материали. В гората в село Косарка изниква къщата на Баба Яга, огромни прилепи и самодиви от дърво и камъни.

Планинското село, някога с над 700 жители, днес пустее с едва 50-ина. Селото обаче се събужда – за първо лято студенти и художници творят сред живописната природа. 

„Работим с материали, които намираме на място. В едно старо село винаги има неща, които са оставени, непотребни. Всеки избира изразната форма. Интердисциплинарен е пленерът“, разказа преподавателят в Катедра „Визуални изкуства“ при СУ „Климент Охридски“ доц. Добрин Атанасов.

Атмосфера- изрязват къщичка на Баба Яга

„Изхождам от митологичния персонаж на Баба Яга, идеята ми е да направя концептуална къща от дърво, като използвам изсъхнали дървета“, разкри студентът Сабахатин Мюмюн.

„Моята творба представлява три прилепа – исках да хвана този аспект на селската среда, която е изоставена, мрачният аспект“, посочи Кристиян Кралев.

Пленерът е по покана на местни жители, които искат да  възродят китното селце, от което произлизат дюлгери, ученици на майстор Колю Фичето. 

„Те са концептуални артисти и задават въпроси, на които селото дава отговори“, коментира психологът и организатор на пленера Йордан Балканджиев.

Наскоро, след дарителска акция, местната общност закупи камбана за църквата, която преди години беше открадната. 

Вижте повече в репортажа.

Източник: Bgonair.bg