Миню Стайков си спаси резиденцията от КПКОНПИ

Олигархът Миню Стайков е постигнал незначителна, но пък за сметка на това изключително ценна победа срещу КПКОНПИ. 6 години след старта на делото за конфискация на 137 млн. лева, запорите върху имуществото на обвинения в данъчни измами и източване на еврофондове бизнесмен, започват за падат.

 

Мотивите на Софийския градски съд, където върви процесът, не са публични, но резултатите от взетото решение са налице. В началото на февруари тази година магистратите постановяват да се вдигне запорът върху фирма „Стайстрой консулт”, чийто собственик е Миню Стайков.

Това според юристи означава, че съдът е отхвърлил претенциите на антикорупционната комисия за отнемане в полза на държавата. Решението е важно, защото на името на фирмата се води луксозната резиденция на олигарха в столичния квартал „Бояна”. Според документите за сваляне на запора, имотът е със застроена площ от впечатляващите 729 квадратни метра. Отделно има и огромен двор с почти триметрова ограда, която да пази от любопитни погледи.

След решението на съда, Стайков ще може спокойно да продължи да си живее в баровския палат, за съжаление на живеещите наоколо. Съседи на олигарха от години са пропищели от мерките за сигурност в района. Освен гардовете, които злобно оглеждат всяка преминаваща кола, пешеходците рискуват далеч по-големи неприятности заради кучетата пазачи. Макар и да са вързани, животните понякога успяват да се отскубнат от охранителите и тогава става страшно, разказва живеещ наоколо човек.

 

Преди десетина години два огромни мастифа нападат и разкъсват възрастна жена, минаваща по улицата. До фатален край не се стига след намесата на гардовете, но пострадалата старица прекарва седмици наред в „Пирогов”, където са й направени няколко операции.

По случая започва разследване, но както често става у нас, щом са замесени богаташи, виновни няма.

 

При разпитите гардовете на Миньо Стайков обясняват, че кучетата не са техни, макар пред вратата на имението да се виждат колибките им, а охранителните камери, естествено, не са заснели нищо.

 

Въпреки изпадането на фирма „Стайстрой консулт”, делото за конфискация срещу Миню Стайков продължава. Антикорупционната комисия има претенции върху негови дялове в още български фирми, две офшорки в Панама, пари в брой, хиляди декари земеделска земя, десетина скъпи лимузини и още няколко имота в София и Карнобат за над 137 милиона лева.

 

Богатството на олигарха бе запорирано още през 2019 г., но самото дело започва 3 години по-късно, без изгледи скоро да приключи. Както и наказателното дело срещу него и сина му Стайко.

 

Миню Стайков побърза да се обяви за жертва на политически произвол и дори си нае скъпоплатени лобисти в САЩ, които да информират властите зад океана за „криминалното превземане на държавата и бизнеса” в България. До момента не се е чуло САЩ да са се трогнали от хленченията на олигарха.

Източник: Уикенд