Министърът обсъжда с граждани съдбата на Боянското блато


Министърът обсъжда с граждани съдбата на Боянското блато

Снимка МОС

Министърът на околната среда и водите в оставка Юлиян Попов се срещна вчера с гражданската група в защита на Боянското блато. Обсъдени бяха конкретни мерки за обособяването му като обществено достъпна екологична зона със защитен статут. Това се посочва в съобщение на сайта на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Гражданите подариха на Попов картина на крещалец – птица, вписана в Червената книга на България. Отправеното послание беше и министърът в оставка да „крещи“ в защита на водния обект и неговото обособяване като първия екологичен парк на територията на София.

Адвокат Александър Колев, представител на инициативата за защита на блатото, припомни, че през миналата година активистите застанаха пред багерите и предотвратиха унищожаването му. „Участваме в съдебното дело, с което собственици на имоти обжалват обявяването на блатото като воден обект. Част от представителите на нашата гражданска група са обект на фиктивни прокурорски проверки и натиск“, каза той.

Боянското блато беше обявено за воден обект от Басейнова дирекция „Дунавски район“ през август 2023 г. и е единствената останала естествена влажна зона на територията на София, припомниха гражданите. Въпреки това вече бившият главен архитект на район „Витоша“ Мирослав Русев одобрява виза за проектиране и разрешение за строеж на пет многоетажни сгради в терени, в които се намира блатото, отбелязаха те, цитирани от МОСВ.

В района са установени и документирани 118 вида птици. От тях 17 вида са включени в Червената книга на България, 92 вида са със защитен статут по Закона за биологичното разнообразие, а 50 вида имат международен природозащитен статус, посочват още екоактивистите, защитници на Боянското блато.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Източник dnes.bg