Минералните бани във Вършец: Жителите мечтаят отново да заработят целогодишно

Жителите на Вършец разказват за минералните бани в града и идеята те да заработят отново целогодишно. От общината обясняват, че баните са стратегически компонент за балнеолечението в региона.

Наричат Вършец „град на здравето“. Курортът е сгушен в подножието на Стара планина. Популярен е освен с природата си и с минералните си води.

„И в новата, и в старата баня има както мъжки, така и женски басейни. Почиващите чакаха от 4:00 часа за билети„, заяви гражданинът на Вършец Галина Алексиева.

свързани

През 1910 г. е построена първата минерална баня. През 1930 г. е построена новата минерална баня. Водите в басейните на новата баня са минерални, извиращи от различни извори в града. 

Тук се изправя и проблемът с неработещите бани. Собствеността е на Специализирани болници за рехабилитация – Национален комплекс ЕАД. Те поемат грижата само за новата баня заради ограничен бюджет. А от общината искат собствеността да е тяхна, за да могат да реставрират Банския комплекс. 

„Не може да се намери решение в момента, но знам, че единственото възможно решение, е баните и казиното да бъдат предоставени на община Вършец безвъзмездно“, коментира служителят от общината Таня Петрова.

Вижте повече в репортажа.

Източник: Bgonair.bg